Ga terug
Print
Witlof met ham kaas en mosterdpuree

Witlof met ham, kaas en mosterdpuree uit de oven

Een Hollandse klassieker met een twist

Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollandse pot
Voorbereiding 20 minuten
Kooktijd 25 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 8 stronken witlof 2 per persoon
  • 2 el Zaanse mosterd
  • 25 gram boter
  • scheut melk
  • 16 plakken achterham
  • geraspte oude kaas

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en spoel ze schoon. Kook ze gaar in water met zout in ongeveer 20 minuten. 

  2. Bereid intussen de witlof voor. Snijd het onderste stronkje eraf en snijd ze in de lengte doormidden. Verwijder de harde (vaak bittere) kern als je daar niet van houdt. Verwijder eventuele lelijke bladeren en kook de witlof kort (ongeveer 3 minuten) voor in water met zout. Giet de witlof af en laat het uitlekken.

  3. Als de aardappelen gaar zijn, giet je ze af en stoom je ze kort droog. Stamp er een puree van met de melk en boter en roer de mosterd erdoor. Breng op smaak met peper en zout en verdeel de puree over de bodem van een ovenschaal. 

  4. Rol de witlofhelften in een plak achterham en leg de rolletjes op de puree. Verdeel de geraspte kaas erover en schuif de schaal ongeveer 25 minuten in de oven.