Ga terug
Print
hoofdgerechten rundvlees vlaamse stoof

Vlaamse stoof met frietjes

Botermals stoofvlees gegaard in bruin bier. Combineert fantastisch met Vlaamse frietjes en gestoomde groente.

Gang Hoofdgerecht, Ovengerecht
Keuken België, Vlaanderen
Voorbereiding 15 minuten
Kooktijd 5 uur
Totale tijd 5 uur 15 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 500 gram runderlappen
  • 1 flesje oud bruin
  • 2 el mosterd
  • 50 gram boter
  • 2 grote uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el bloem
  • 1 rundvleesbouillonblokje
  • scheutje water ong. 100 ml
  • 2 el wittewijnazijn
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 zak Vlaamse friet

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 140°C. Snijd het vlees in blokjes en vermeng de blokjes vlees in een schaal met de mosterd en strooi er een beetje zout op. Bak de blokjes vervolgens in een ovenbestendige braadpan even goed aan. Als het teveel is kun je dat in delen doen. Schep het vlees vervolgens uit de braadpan.

  2. Snipper intussen de ui en de knoflook en fruit dit in het achtergebleven braadvet. Doe de bloem erbij en bak dit even mee. Schenk dan het bier erbij en voeg de laurier, het bouillonblokje, het water en de azijn toe. Breng dit aan de kook en roer goed en grondig door. Schraap ook even goed over de bodem. 

  3. Haal de pan dan van het vuur en doe het vlees bij het vocht. Doe de deksel opde pan en schuif de pan in de oven en laat het vlees in vijf uur rustig garen. Check na een paar uur even of er nog voldoende vocht inzit. Zo niet, doe er dan wat water bij (niet teveel!). Is het te vochtig doe dan de deksel van de pan zodat er wat vocht kan verdampen. 

  4. Bereid vervolgens de frietjes en de groente. Haal voor het serveren de laurierblaadjes uit de pan en serveer het samen met de friet en de groente.