Ga terug
Print
streekgerechten Drenthe veentrappers schotel

Drentse Veentrappersschotel

Traditioneel Drents streekgerecht met bruine en witte bonen, aardappelen en spek

Gang Hoofdgerecht
Keuken Drenthe, Drents streekgerecht, Hollandse pot
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediƫnten

  • 400 gram aardappelen
  • 350 gram witte bonen
  • 350 gram bruine bonen
  • 300 gram spek
  • 3 grote uien
  • 150 gram komijnekaas

eventueel

  • Rinse appelstroop

Werkwijze

  1. Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en spoel ze schoon. Kook de aardappelblokjes in ongeveer 10 minuten gaar in een laagje water met wat zout. Stoom ze droog. Snijd het spek intussen in blokjes, snipper de uien en rasp de komijnekaas. Doe de bonen in een vergiet, spoel ze af en laat ze uitlekken. 

  2. Bak de spekblokjes uit in een braadpan zonder vet toe te voegen. Schep ze daarna uit de pan met een schuimspaan en laat ze op keukenpapier even uitlekken. Bak de uien in het achtergebleven vet en voeg daarna de gare aardappelen toe. Bak ze even mee en voeg dan de bonen toe. Warm goed door en voeg vervolgens het spek toe.

  3. Roer de kaas door het gerecht en laat het smelten. Schep de Veentrappersschotel op borden en verdeel er eventueel nog wat stroop over. Het klinkt als een rare combinatie, maar het werkt als een tierelier.

Notities

Pas op .... stevige kost!