Traditioneel Drents streekgerecht met bruine en witte bonen, aardappelen en spek
Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en spoel ze schoon. Kook de aardappelblokjes in ongeveer 10 minuten gaar in een laagje water met wat zout. Stoom ze droog. Snijd het spek intussen in blokjes, snipper de uien en rasp de komijnekaas. Doe de bonen in een vergiet, spoel ze af en laat ze uitlekken.
Bak de spekblokjes uit in een braadpan zonder vet toe te voegen. Schep ze daarna uit de pan met een schuimspaan en laat ze op keukenpapier even uitlekken. Bak de uien in het achtergebleven vet en voeg daarna de gare aardappelen toe. Bak ze even mee en voeg dan de bonen toe. Warm goed door en voeg vervolgens het spek toe.
Roer de kaas door het gerecht en laat het smelten. Schep de Veentrappersschotel op borden en verdeel er eventueel nog wat stroop over. Het klinkt als een rare combinatie, maar het werkt als een tierelier.
Pas op .... stevige kost!