Ga terug
Print
hoofdgerechten rundvlees recept hartige pannenkoeken

Hartige pannenkoeken

Pannenkoeken met een vulling van gehakt en groentes en gegratineerd met kaas

Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollandse pot
Totale tijd 1 uur
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

Voor de pannenkoeken

  • 500 gram bloem
  • 1 liter melk
  • 2 eieren
  • beetje zout
  • boter om in te bakken

Voor de vulling

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 400 gram champignons
  • 1 rode paprika
  • geraspte kaas
  • zout
  • peper
  • gerookt paprikapoeder
  • scheutje olie om in te bakken
  • wat verse peterselie

Werkwijze

De pannenkoeken

  1. Doe de bloem met het zout in een kom, giet er ongeveer een derde van de melk bij en breek de eieren erin. Zet er een mixer in en mix tot een samenhangend geheel. Giet weer een derde van de melk erbij en mix opnieuw tot een samenhangend geheel. Giet nu steeds een scheut melk erbij en mix totdat je een beslag van drinkyoghurtachtige dikte hebt. De ene keer is daarvoor wat meer melk nodig dan de andere keer. 

  2. Verhit een klein klontje boter in een koekenpan met anti aanbaklaag. Gebruik een bakkwastje om de kleine  hoeveelheid boter te verdelen door de pan. Laat de boter uitbruisen en schep met een soeplepel wat beslag in de pan. Draai de pan rond om het beslag over de bodem van de pan te verdelen en zet de pan vervolgens op halfhoog vuur. De truc van een goede pannenkoek zit 'm in het rustig laten bakken. Is de onderkant mooi goudgeel en krokant, dan keer je de pannenkoek om met een spatel en bak je de andere kant nog even gaar. Laat de pannenkoek op een bord glijden en ga verder met de volgende totdat je beslag op is. 

  3. Je eerste pannenkoek is een testexemplaar. Breekt of scheurt hij snel (bijvoorbeeld bij het omkeren) dan is je beslag waarschijnlijk wat te dun. Mix er in dat geval nog wat bloem door. Laat het beslag zich niet soepel uitvloeien in de pan, dan is je beslag waarschijnlijk wat te dik en is het handig als je er nog wat melk doormixt. 

De vulling

  1. Snijd intussen voor de vulling de champignons in kwarten, de paprika in blokjes en snipper de ui en de knoflook. Verhit een scheutje olie in een ruime koekenpan of wokpan en fruit hierin de ui en de knoflook even kort. Voeg dan het gehakt toe en rul het totdat het bruin is. Voeg de paprika en de champignons toe en roerbak ze even mee. Breng op smaak met zout, peper en paprikapoeder.

  2. Verwarm de oven voor op 180°C. Schep een paar lepels vulling op een pannenkoek en rol die op. Reken 2 tot 3 pannenkoeken per persoon. Leg de rollen in een licht ingevette ovenschaal (of 2) en bestrooi ze met wat kaas. Schuif het in de oven totdat de kaas goed gesmolten is. Snijd de peterselie fijn. Verdeel de rollen over borden en bestrooi het met peterselie.