Ga terug
Print
Rendang met homemade boemboe

Rendang


Gang Hoofdgerecht
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 20 minuten
Kooktijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 20 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 50 gram kemirinoten
  • 1 rode peper
  • 1 groene peper
  • 4 sjalotjes
  • 4 tenen knoflook
  • 2 stengels citroengras
  • 4 cm verse gember
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 2 tl kurkuma
  • 50 ml olie + extra om in te bakken
  • 1,5 kilo runder stoofvlees
  • 600 ml kokosmelk

Voor erbij:

  • 350 gram basmatirijst
  • 800 gram sperziebonen

Werkwijze

  1. Zet een droge koekenpan op het vuur en rooster hierin de kemirinoten tot ze goudbruin zijn en lekker geuren. Snijd de pepers door midden en verwijder de zaadlijsten en zaadjes (laat zitten als je van pittig houdt). Snijd ze in grove stukken. Snipper de sjalotjes en snijd de knoflookteentjes in stukken. Verwijder de harde buitenste bladeren van de stengels citroengras en snijd de stengels in stukken. Schil de gember en snijd in stukjes. 

  2. Doe al deze ingrediënten in een hakmolen, keukenmachine of vijzel en voeg het korianderzaad, het komijnzaad en de kurkuma toe. Hak dit goed fijn en voeg in delen 50 ml olie toe totdat je een smeuïge pasta hebt. 

  3. Snijd het vlees in stukjes van zo'n 2 bij 2 cm (komt niet heel precies) en bak dit in porties in een klein beetje olie aan in een braadpan. Als je het laatste beetje vlees heb gebakken doe dan nog een klein scheutje olie in de pan en doe de boemboe hierin. Bak dit een minuut of 3 op rustig vuur zodat alle smaken en geuren goed los komen. Doe dan al het vlees erbij en zo'n 400 ml kokosmelk. Roer alles goed door elkaar. 

  4. Breng dit aan de kook en laat het zo'n 3 uur rustig gaar worden, zonder deksel op de pan. Roer af en toe en als het vlees te droog wordt giet je er nog een beetje kokosmelk bij. Bij mij was ongeveer 600 ml nodig. 

  5. Serveer met bijvoorbeeld (basmati) rijst een sperzieboontjes.