Site pictogram Out mijn keuken

Boekbespreking | Superdiners – David Bez

superdiners - David Bez
Superdiners – David Bez

David Bez is geen kok, maar wel een liefhebber van lekker en goed eten. Daarnaast is hij Italiaan en dat zegt ook al heel veel. Superdiners is de derde titel in de ‘super’ serie die in Nederland bij uitgeverij Good Cook is verschenen. Eerder verschenen Supersalades en Superstarters. Alle drie de boeken zijn op dezelfde wijze vorm gegeven en ingedeeld, wat het echt een serie maakt die mooi staat in je boekenkast. Het kenmerk van de hele serie is samen te vatten in drie woorden: gezond, eenvoudig en lekker.

superdiners - David BezSuperdiners – David Bez – de recepten

Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over (maaltijd) soepen en in het tweede deel vind je gerechten voor de steviger trek. De soepen zijn geïnspireerd op de Aziatische soepen als pho en ramen en Bez heeft daar zijn eigen Europese draai aan gegeven. Hij legt je de verhoudingen uit van een goede soep en hoeveel van wat je erin zou moeten verwerken om een lekkere kom soep samen te stellen. De anatomie van een kom soep noemt hij het. Dat resulteert in hele bijzondere combinaties in een kommetje. Wat dacht je bijvoorbeeld van makreel, zoete aardappel & cavolo nero in de vorm van een soep? Of ei, doperwt, pastinaak, kokos & kurkuma? Of ei, wilde rijst, asperge, ui & saffraanroom? Bij ieder recept vind je ook aanwijzingen hoe je bijvoorbeeld vlees kunt verwerken in een vegetarisch recept of hoe je een recept met vlees om kunt toveren tot een vegetarisch recept.

In het deel ‘voedzame maaltijden’ vind je in dezelfde stijl iets vullender maaltijden. Ook hier bij ieder recept weer een variatie tip of een aanwijzing hoe je het recept vegetarisch of juist niet vegetarisch kunt maken. Alle gerechten zijn eenvoudig te maken en bevatten niet veel ingrediënten. Denk aan een gerecht met havermout, paddenstoelen, spinazie en truffelolie of gehaktballen, rijst, avocado, tomaat en paprikasaus. Alle gerechtfoto’s zijn in dezelfde stijl gemaakt. Je ziet het gerecht op een bord met een petrol kleurige achtergrond. Daaronder staat de tekst. Helder en overzichtelijk.

Superdiners – David Bez – opvallend!

Erg opvallend is dat bij de gerechten geen stapsgewijze omschrijving is opgenomen hoe je het gerecht klaarmaakt. Er is een ingrediëntenlijst en daarachter staat soms ‘gekookt’ of ‘gepureerd’ en verder moet je goed naar het plaatje kijken om het gerecht zo samen te stellen als het door de auteur bedoeld is, of om je eigen fantasie te gebruiken en je eigen invulling eraan te geven. Leuk en een verfrissende manier om een kookboek te schrijven. Voor beginnende koks of mensen die wat onzeker zijn in de keuken kan dit misschien een drempel zijn. Al met al is het een erg leuk om mee aan de slag te gaan en jezelf eens uit te dagen om iets anders dan anders te proberen.

Op Bol.com kun je een inkijkexemplaar van Superdiners bekijken.

Mobiele versie afsluiten