Site pictogram Out mijn keuken

Herfstrecepten

Prachtige natuur in Frankrijk, die als inspiratie dient voor de gerechten

Herfstrecepten

Het najaar komt eraan. Dat betekent dat het BBQ seizoen over is, tijd voor nieuwe recepten, dus! Deze herfst heb ik diverse herfstrecepten bedacht. Dit jaar ben ik geïnspireerd door mijn vakantie in Noord-Italië en Noord-Frankrijk. Twee totaal verschillende keukens met beide heerlijke specialiteiten.

De Italiaanse keuken

De Italiaanse keuken is zeer variërend en nog belangrijker voor dit thema: seizoensgebonden. Daarnaast is de Italiaanse keuken één van de oudste keukens ter wereld! In de Italiaanse keuken wordt er veel belang gehecht aan het gebruiken van verse ingrediënten. Daarnaast spelen kaas en wijn een grote rol in de gerechten. De Italiaanse keuken omvat de inheemse kookkunsten van het Apennijns Schiereiland. Dit is het grootste schiereiland van Europa. Dit schiereiland is onderverdeeld onder de landen: Italië, San Marina en Vaticaan stad. De Italiaanse keuken komt van oude Romeinse en Griekse tradities. Sommige gerechten worden zelf tot de dag van vandaag nog steeds precies hetzelfde bereid als hoe dat duizenden jaren geleden werd gedaan. In de tussentijd is er natuurlijk ook veel veranderd. De Germaanse invallen op het Romeinse rijk hadden hier onder andere veel invloed op. Veel werd vergeten of vervangen. Een paar honderd jaar later kwam er een nieuwe ontwikkeling die kookkunsten door heel Europa veranderden, namelijk de ‘Renaissance’. Doordat de wereldreizigers de wereld rond gingen voor nieuwe ontdekkingen, zoals land en specerijen, veranderden de gerechten. Smaken werden verfijnd en nieuwe ideeën werden bedacht. Wist je dat pasta volgens vele is afgeleid van de Aziatische noodles? Tot de dag van vandaag geniet bijna iedereen van een heerlijke Italiaanse pasta.

De Franse Keuken

De Franse keuken is een keuken die bestaat uit een oude traditie en wordt internationaal gewaardeerd. Kenmerkend aan de Franse keuken is dat er onder de gerechten een grote diversiteit zit. Daarnaast heeft elk Frans gebied een eigen kenmerkende keuken. Ik ga mij deze herfst focussen op de keuken van het Noordwestelijke gebied van Frankrijk. Dit gebied word gekenmerkt door boter, room en appels. Andere landen kenmerken de Franse keuken als chique dure gerechten zoals je die in de Franse hoofdstad Parijs tegenkomt. Deze kijk op gerechten is vooral beïnvloed door de Noordelijke keukens van Frankrijk. Net zoals in Italië is wijn en kaas van belang voor Franse recepten. De keuken in Noord-Frankrijk is vooral beïnvloed door België en Duitsland. Hier worden veel gerechten bereid op basis van zoetwatervis. Veel gerechten worden gecombineerd met kazen, zoals Camembert en wijnen, zoals Calvados. Ook wordt er aan de Noordkust veel schaal-en schelpdieren gegeten.

De komende maanden zal ik wekelijks nieuwe recepten updaten. Ook al ben ik geïnspireerd door deze keukens worden er ook andere recepten geplaatst.  Op deze manier zit er voor iedereen iets tussen. Ken jij ook nog lekkere recepten? Mail mij gerust het recept met een leuke foto. Dan zal ik ze plaatsen!

Wil je nu al geïnspireerd worden door een heerlijk Italiaans gerecht ? Bekijk dan snel ons recept!

Mobiele versie afsluiten