Ga terug
Print
kroketten met garnalen en zeekraal

Kroketten met Garnalen en Zeekraal

Kroketten met de smaak van de zee

Gang Hoofdgerecht, Lunch, Snack
Totale tijd 3 uur
Porties 12 stuks
Auteur Out mijn Keuken / Knoeien met Inge

Ingrediënten

  • 6 blaadjes gelatine of 3 gram agar agar
  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram bloem + extra voor het paneren
  • 350 ml visbouillon
  • 100 ml witte wijn
  • scheutje slagroom
  • 150 gram Hollandse garnalen
  • 4 el zeekraal in stukjes gesneden
  • 4 blaadjes salie in stukjes gesneden
  • 3 eieren
  • 250 gram paneermeel of panko

Verder nodig

  • frituurpan of wok met thermometer
  • rechthoekige schaal
  • huishoud folie

Werkwijze

  1. Begin met het maken van de vulling voor de kroketten. Als je gelatine gebruikt, leg de blaadjes dan alvast in een laagje koud water om zacht te worden. Gebruik je agar agar, dan hoeft dat niet. Zet een rechthoekige schaal klaar en bekleed die met huishoudfolie. 

  2. Smelt de boter in een pannetje en voeg als het helemaal gesmolten is de bloem in een keer toe. Roer goed en stevig met een houten lepel of met een siliconen spatel zodat de boter de bloem op kan nemen. Laat het al roerend een minuut of 2 à 3 rustig gaar worden.

  3. Hierna doe je de witte wijn erbij. Roer ook weer stevig, omdat het nog steeds een dikke brij is. Door goed te roeren voorkom je dat er klontjes in komen. Doe het scheutje slagroom erbij en roer opnieuw tot je een egale massa hebt. Nu gaat de visbouillon erbij. Doe dit scheutje voor scheutje en roer steeds goed. Doe de volgende scheut er pas bij als de vorige goed is opgenomen in het mengsel. 
  4. Je hebt nu een dikke ragout. Roer hier de garnalen door en ook de in stukjes gesneden zeekraal en de fijn gesneden salieblaadjes. Haal het pannetje van het vuur en roer de uitgeknepen gelatine of de agar agar erdoor. Stop pas met roeren als het helemaal is opgenomen

  5. Giet dit meng in de rechthoekige schaal en zet de schaal vervolgens zeker twee uur in de koelkast om op te stijven.

  6. Zet 3 diepe borden klaar. Doe in de eerste wat bloem, in de tweede de (losgeklutste) eieren en in de derde het paneermeel (of de panko). 

  7. Haal de plak ragout uit de schaal en snijd hem in 12 stukken. Vorm van ieder stuk een worstvormig kroketje en haal dit eerst door de bloem, dan door de eieren en vervolgens door de paneermeel. Als je alle kroketten zo hebt behandeld, zet je ze een half uurtje in de vriezer. 

  8. Haal ze vervolgens nog een keer door het eimengsel en door het paneermeel en zet ze nu nog een kwartier in de vriezer.

  9. Verhit intussen je frituurpan op 180°C. Bak de kroketten met drie of vier tegelijk in een minuut of vier goudbruin en knapperig. Blijf er wel bij, want als ze te lang in het vet zitten kunnen ze open knappen. Bij mij moesten ze iets korter dan vier minuten. 

  10. Eet ze bijvoorbeeld op brood met een lekkere lik mosterd. Wil je ze als hapje maken, dan kun je er ook bitterballen van vormen!