Ga terug
Print
Wildragout in bladerdeegbakje

Wildragout in Bladerdeegbakje

Neem geen genoegen meer met de kant en klare ragout uit een zakje maar maak het lekker zelf. Het is helemaal niet zo ingewikkeld. Ook de bakjes kun je best eenvoudig zelf maken en zijn dan veel lekkerder.

Gang Kerst, Voorgerecht
Keuken Wild
Voorbereiding 2 uur
Kooktijd 45 minuten
Totale tijd 2 uur 45 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

Voor de bladerdeegbakjes

  • 2 vellen verse bladerdeeg (meestal 20 x 30 cm)
  • 1 ei
  • wat sesamzaad

Voor de ragout

  • 400 gram wildpoulet
  • 250 gram gemengde paddenstoelen
  • 50 gram boter
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 blaadjes laurier
  • 40 gram bloem
  • 350 ml wildbouillon
  • 1 prei
  • 3 bospenen
  • 350 ml room
  • 50 gram gewelde pruimen
  • naar smaak verse platte peterselie

Extra nodig

  • 2 ronde uitstekers 11 en 8,5 cm Ø

Werkwijze

De bladerdeeg ragoutbakjes

  1. Rol de plakken deeg uit en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180°C. Breek het ei in een bakje en kluts het los met een vork. Steek met de grootste ronde steker 4 cirkels uit het deeg en leg die cirkel voorzichtig op de bakplaat. Bestrijk licht met wat ei.

  2. Steek nu nog 4 grote cirkels uit je deeg en steek uit diezelfde cirkel met de kleine cirkel het middendeel eruit. Je hebt nu een rand van 2,5 cm. Snijd uit de rest van het deeg 16 stroken van 2 à 2,5 cm breed. Als je niet genoeg hele stroken kunt maken kun je de rand ook met kleinere stukjes opbouwen. Na het bakken zie je daar bijna niets meer van. 

  3. Vorm nu met de stroken langs de randen van de bodemrondjes een opstaande rand van 4 laagjes op elkaar.  Bestrijk ieder laagje steeds weer met wat ei. Leg op deze vier lagen de hele rand van 2,5 cm die je eerder hebt uitgesneden zodat de bovenste laag mooi strak is. Het oog wil tenslotte ook wat! Bestrijk het geheel nog met een beetje ei en strooi er wat sesamzaadjes over. Prik de bodem een paar keer in met een vork zodat die redelijk vlak blijft en schuif de plaat in de oven.

  4. Bak de bladerdeegbakjes ongeveer 20 tot 25 minuten totdat ze goudbruin en knapperig zijn.

  5. Haal ze dan uit de oven en laat ze afkoelen. Maak je ze vrij lang van tevoren bewaar ze dan in een bak die goed luchtdicht af te sluiten is. 

De ragout

  1. Pel en snipper uien en knoflook. Smelt in een ruime pan de boter en voeg dan de bloem, ui en knoflook toe. Roer goed en stevig totdat de boter de bloem heeft 'opgenomen' en laat het dan een minuut of twee rustig garen. Blijf regelmatig roeren. 

  2. Voeg dan scheutje voor scheutje al roerend de wildbouillon toe en daarna de laurier. Breng aan de kook en laat dit een minuut of vijf rustig pruttelen. 

  3. Verhit in een koekenpan intussen de een scheut olijfolie en bak hierin de wildpoulet rondom bruin. Scheur de paddenstoelen in stukjes en snijd de prei in dunne ringetjes. Voeg ze toe aan het vlees. Bak ze even mee tot ook de paddenstoelen en prei gaar zijn. Voeg het vlees en de paddenstoelen vervolgens bij de ragout en roer het er goed doorheen.

  4. Snijd de worteltjes in kleine plakjes en de pruimen in kleine blokjes. Voeg dit bij de ragout en schenk ook de room erbij. Laat dit nog zo'n vijf minuten rustig pruttelen. Proef en breng op smaak met zout en peper. Snijd wat peterselie fijn en roer het erdoor. Verwijder voor serveren de laurierblaadjes!

  5. Je kunt de ragout rustig nu af laten koelen en later weer opwarmen, zodat je er vlak voor het kerstdiner niet veel werk meer van hebt. 

  6. Schep de ragout in de bakjes en garneer met wat takjes peterselie