Site pictogram Out mijn keuken

Japan meets Italië: Teriyaki-Risotto – recept

Risotto is een Italiaans rijstgerecht waarbij de rijst eerst wordt aangebakken en daarna langzaam in bouillon wordt gegaard. Je kunt allerlei ingrediënten aan de rijst toevoegen, maar je kunt ook de smaak van de bouillon aanpassen. In dit gerecht zijn Japanse smaken toegevoegd aan de bouillon, waardoor de risotto een teriyakismaak krijgt. Een hele bijzondere en smakelijke combinatie.

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 700 ml kippenbouillon
  • 50 ml sojasaus
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 2 theelepels sesamolie
  • 300 gram kipfilet (of beter nog: kipdijfilet)
  • 2 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 350 gram groene asperges
  • 250 gram kastanjechampignons
  • olijfolie
  • 300 gram risottorijst
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • versgemalen peper
  • 1 bosje bladpeterselie

2016-04-19-17-30-30Breng de bouillon met de sojasaus, bruine basterdsuiker en sesamolie aan de kook en houd het warm. Snijd de kip in blokjes. Pel en snipper de uien en pel en snijd de knoflook. Verwijder de houtige uiteinden van de asperges en snijd ze in gelijke stukken. Houd de aspergepunten even apart van de andere stukken. Snijd de kastanjechampignons in vieren.

Verhit een scheutje olie in een hapjespan en fruit de uien en de knoflook. Voeg de risottorijst toe en bak de rijst glazig. Voeg dan de kip toe en bak rondom tot hij dichtgeschroeid is. Je kunt dit eventueel ook even in een aparte pan doen en het later toevoegen. Dan schroeit het wat sneller dicht. Voeg dan beetje voor beetje de bouillon bij de de rijst/kip en gaar de rijst al roerend ongeveer 8 tot 10 minuten. Voeg de volgende (soep)lepel bouillon pas toe als de vorige is opgenomen door de rijst. Voeg dan de asperges (zonder de punten) en de champignons toe en gaar de rijst nog een minuut of 8. Blijf af en toe bouillon toevoegen. Doe de laatste 2/3 minuten de aspergepunten erbij en gaar ze nog even mee. Proef regelmatig van de rijst. Ik vind het lekker als de korrel nog wat bite heeft, maar je kunt hem ook rustig wat verder doorgaren. Probeer even uit wat je lekkerder vindt.

Roer dan de kaas door de risotto en breng op smaak met wat peper en eventueel wat zout. Snijd de peterselie grof en strooi het over de risotto.



 

Mobiele versie afsluiten