Risotto is een Italiaans rijstgerecht waarbij de rijst eerst wordt aangebakken en daarna langzaam in bouillon wordt gegaard. Je kunt allerlei ingrediënten aan de rijst toevoegen, maar je kunt ook de smaak van de bouillon aanpassen. In dit gerecht zijn Japanse smaken toegevoegd aan de bouillon, waardoor de risotto een teriyakismaak krijgt. Een hele bijzondere en smakelijke combinatie.
Voor 4 personen heb je nodig:
- 700 ml kippenbouillon
- 50 ml sojasaus
- 50 gram bruine basterdsuiker
- 2 theelepels sesamolie
- 300 gram kipfilet (of beter nog: kipdijfilet)
- 2 rode uien
- 3 teentjes knoflook
- 350 gram groene asperges
- 250 gram kastanjechampignons
- olijfolie
- 300 gram risottorijst
- 100 gram Parmezaanse kaas
- versgemalen peper
- 1 bosje bladpeterselie
Verhit een scheutje olie in een hapjespan en fruit de uien en de knoflook. Voeg de risottorijst toe en bak de rijst glazig. Voeg dan de kip toe en bak rondom tot hij dichtgeschroeid is. Je kunt dit eventueel ook even in een aparte pan doen en het later toevoegen. Dan schroeit het wat sneller dicht. Voeg dan beetje voor beetje de bouillon bij de de rijst/kip en gaar de rijst al roerend ongeveer 8 tot 10 minuten. Voeg de volgende (soep)lepel bouillon pas toe als de vorige is opgenomen door de rijst. Voeg dan de asperges (zonder de
Roer dan de kaas door de risotto en breng op smaak met wat peper en eventueel wat zout. Snijd de peterselie grof en strooi het over de risotto.