Site pictogram Out mijn keuken

Homemade knoflook kruidenboter

zelf maken kruidenboter

Kruiden/knoflook boter

Grappig hoe we gewend zijn geraakt aan het mandje brood met kruidenboter op tafel als we ergens gaan eten. Het was in Zuid-Europa, voor zover ik weet, altijd al  heel gebruikelijk maar hier gebeurt het eigenlijk nog niet zo heel erg lang. Aan de kwaliteit van de kruidenboters die je erbij krijgt valt vaak nog wel heel veel te verbeteren. Voor thuis kun je heel makkelijk zelf een lekkere kruidenboter maken. Je kunt er eindeloos veel kanten mee op. Ik geef hier het recept (eigenlijk is het zo simpel dat het geen recept mag heten, meer een idee dus) voor een basis knoflook kruidenboter en daarna wat variatie ideetjes. Ik heb dit potje gemaakt van een heel pakje boter. Je kunt de boter natuurlijk ook in twee of drie stukken verdelen en kleinere hoeveelheden of verschillende smaken maken.

Ingrediënten:

Over de kwaliteit van boter wordt veel gediscussieerd. Ik denk altijd maar: neem wat je lekker vindt. Ik vind de boters van Lurpak heel lekker maar er zijn genoeg mensen die vinden dat dit geen echte boter is. In plaats van knoflookpasta kun je  natuurlijk ook heel goed zelf teentjes heel fijn hakken.


Boter zacht laten worden

Boter zacht laten worden



boter mixen met de kruiden

Ik kies voor kruidenboters vaak voor gedroogde kruiden in plaats van verse in verband met de houdbaarheid. Meestal gaat de kruidenboter niet in één keer op, dus is het belangrijk dat het nog een tijdje goed blijft in de koelkast. Verse kruiden kunnen gaan verleppen en dat is zonde van de smaak van je boter.

En nu?

Doe de boter in een mengkom en laat hem helemaal zacht worden. Wil je het proces versnellen dan kun je de boter raspen, dan warmt hij sneller op en kun je hem sneller verwerken.

Ik heb een mixer gebruikt voor het mengen, maar dit kan ook heel goed met de hand. Voeg 2 à 3 theelepels van de knoflookpasta toe aan het botermengsel, roer goed door zodat het gelijkmatig verdeeld wordt. Voeg dan 1 à 2 eetlepels peterselie toe en roer weer grondig door. Proef of je de smaak oké vindt en pas aan als het nodig is. Ik doe er soms nog wat versgemalen peper door. Doe het botermengsel dan in een bakje en laat het in de koelkast weer hard worden.

Variatie ideeën:

Citrusboter: voor een lekker fris botertje kun je het sap en de rasp van een halve citroen door een half pakje boter roeren.

Mediterrane boter: roer wat fijngehakte zongedroogde tomaatjes, wat knoflookpasta en wat fijngehakte olijven door een half pakje zachte boter.

Italiaanse boter: roer fijngehakte basilicum en fijngehakte tomaatjes door een half pakje zachte boter.

Boter met pit: roer naar smaak sambal door een half pakje zachte boter. Proef goed zodat de verhouding klopt!

Boter met een kleurtje: roer paprikapoeder of kerriepoeder door een half pakje zachte boter.

Notenboter: roer fijngehakte noten door een half pakje zachte boter.

Wat lijkt jou een lekkere smaak voor een kruidenboter?

Mobiele versie afsluiten