Site pictogram Out mijn keuken

Kruisbessenjam

Eind juli heb ik mij samen met vriendin en onze kids goed vermaakt in een fruitpluktuin. Ik had vooral veel rode bessen en kruisbessen. Van de rode bessen heb ik onder andere sap gemaakt en die is verwerkt in deze Haagse Bluf. Van de kruisbessen heb ik jam gemaakt. Echt lekker! Zoet maar ook heel lekker fris.

Voor ongeveer 3 potjes jam:

De verhouding fruit/geleisuiker is 1 op 1, dus zo kun je altijd heel makkelijk uitvogelen hoeveel suiker je nodig hebt voor een bepaalde hoeveelheid fruit. Ik had 625 gram kruisbessen, dus ik heb ook 625 gram geleisuiker genomen.


Vers geplukte kruisbessen

fruit pureren

Steriliseer wat jampotjes (en de deksels) in een grote pan met kokend water. Schone potjes is belangrijk voor de houdbaarheid van je jam. Was het fruit goed schoon en pureer het daarna met een staafmixer. Houd je niet van stukjes in je jam, pureer het dan heel fijn. Wil je juist wel wat fruit terugvinden in de jam, pureer het dan minder ver door. Doe de fruitpuree in een pan en doe de geleisuiker erbij. Breng dit aan de kook. Het kan zijn dat er wat schuim op de jam komt. Schep dit weg met een schuimspaan. Als het goed kookt draai je het vuur wat lager zodat het net blijft koken. Laat het 4 minuten pruttelen.

Schenk de jam tot de rand in de potjes. Sluit ze goed af met de deksels en zet ze vijf minuten op z’n kop. Daarna weer omdraaien en af laten koelen. Daarna zijn ze in de koelkast wel tot een jaar houdbaar.

Maak jij wel eens zelf jam? En zo ja, welke soort vind je het lekkerst?

Mobiele versie afsluiten