Kruisbessenjam

Eind juli heb ik mij samen met vriendin en onze kids goed vermaakt in een fruitpluktuin. Ik had vooral veel rode bessen en kruisbessen. Van de rode bessen heb ik onder andere sap gemaakt en die is verwerkt in deze Haagse Bluf. Van de kruisbessen heb ik jam gemaakt. Echt lekker! Zoet maar ook heel lekker fris.

Voor ongeveer 3 potjes jam:

De verhouding fruit/geleisuiker is 1 op 1, dus zo kun je altijd heel makkelijk uitvogelen hoeveel suiker je nodig hebt voor een bepaalde hoeveelheid fruit. Ik had 625 gram kruisbessen, dus ik heb ook 625 gram geleisuiker genomen.


Vers geplukte kruisbessen

fruit pureren

Steriliseer wat jampotjes (en de deksels) in een grote pan met kokend water. Schone potjes is belangrijk voor de houdbaarheid van je jam. Was het fruit goed schoon en pureer het daarna met een staafmixer. Houd je niet van stukjes in je jam, pureer het dan heel fijn. Wil je juist wel wat fruit terugvinden in de jam, pureer het dan minder ver door. Doe de fruitpuree in een pan en doe de geleisuiker erbij. Breng dit aan de kook. Het kan zijn dat er wat schuim op de jam komt. Schep dit weg met een schuimspaan. Als het goed kookt draai je het vuur wat lager zodat het net blijft koken. Laat het 4 minuten pruttelen.

Schenk de jam tot de rand in de potjes. Sluit ze goed af met de deksels en zet ze vijf minuten op z’n kop. Daarna weer omdraaien en af laten koelen. Daarna zijn ze in de koelkast wel tot een jaar houdbaar.

Maak jij wel eens zelf jam? En zo ja, welke soort vind je het lekkerst?

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

3 comments

 1. Wat leuk Esther dat je met de bereiding van deze jam komt. Mijn schoonmoeder zaliger maakte deze jam (in fikse hoeveelheden, want boerderij, dus wecken). Die werd op z’n Gronings kruuddoornjam genoemd. Heerlijk! Nou was ik enige weken geleden een weekend bij mijn schoonzusje en ja………..ik kreeg dus een potje kruuddoornjam!! Trouwens, ze heeft nog zo’n kelder………..trappetje af en dan zo’n koele, ouderwetse kelder! Maar deze jam………..ik kan het aanbevelen!

 2. Ik kwam in de Libelle een heerlijk recept tegen van pruimenjam

  1 kilo pruimen
  150 ml rode port
  400 gr geleisuiker speciaal
  ong. 2,5 cm gemberknol ( geschild en fijn gesneden)
  1/4 el kaneelpoeder

  Het recept is met 500gr. rietsuiker, maar ik vind geleisuiker minder werk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge