Ouderwetse komkommersalade zelf maken
Komkommersalade zoals onze moeders die maakten in de jaren '70, in hun mosgroene keukens en in de oranje slakom met houten slacouvert. Ze had het zo geleerd op de huishoudschool uit de Wannee of ze deed het zoals ze het van haar moeder had geleerd, met een beetje een moderne twist. Heerlijk vond ik het! Ook nu maak ik komkommersalade eigenlijk nog op precies dezelfde manier alleen gebruik ik in plaats van bruine natuurazijn, rijstazijn. Het zuurtje in rijstazijn is iets milder (zuur is niet mijn favoriete smaak) en er zit ook al iets zoetigs in.
Ouderwetse komkommersalade zelf maken: het recept
Komkommersalade is heerlijk in de zomer, maar doet het ook erg goed bij een pittig gerecht, als afkoeling. Serveer het bijvoorbeeld bij een hete curry of pittig gemarineerde spareribs. Hieronder het ik het recept uitgeschreven. Enjoy!

Ouderwetse komkommersalade
Komkommersalade zoals onze moeders het maakten in de jaren '70
Ingrediënten
- 2 komkommer
- 75 ml rijstazijn of bruine natuurazijn
- 25 ml water
- 2 el zonnebloemolie
- 2 el suiker of meer naar smaak
- versgemalen witte peper
- 1 kleine ui fijn gesnipperd
- zout
Werkwijze
Schil de komkommers en snijd ze in hele dunne plakjes. Dit gaat handig met een mandoline of een (scherpe) kaasschaaf. Heb je goede knifeskills dan lukt het met een mes ook.
Doe de plakjes komkommer in een kom en bestrooi ze met wat zout. Laat dit een half uur trekken.
Maak een dressing van de rijstazijn, het water, de olie, de suiker, de peper en het uitje. Roer dit goed door elkaar.
Knijp de komkommers goed uit. Zorg dat er zoveel mogelijk water uit de groente is, zonder dat je het helemaal fijn knijpt. Doe de plakjes in een kom en giet de dressing erbij. Schep goed door elkaar en serveer meteen.
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
5 Opmerkingen
Precies zoals ik hem ook altijd maak. Heerlijk!
Oja, ik doe trouwens vloeibare suiker.
Dat doet me denken aan mijn moeder.
Ga het uit proberen. Danke **!!
Leuk om te horen! 🙂
Hoe heeft de salade gesmaakt?
Superlekker, precies zoals je hoopt dat ie smaakt. Maar wat doe je met de overtollige dressing, laat je zo’n laag vloeistof onder in de kom of schep je dat eruit?