Geroosterd buikspek uit de oven

Varkensbuikspek
Geroosterd buikspek

Veel mensen laten zich afschrikken als het om het bereiden van een groot stuk vlees gaat. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Het lijkt namelijk enorm veel werk en in veel gevallen is dat ook wel zo en moet je toch wel een klein beetje weten waar je mee bezig bent. Als je eens indruk wilt maken en een groot stuk vlees op tafel wilt zetten dat bijna niet kan mislukken heb ik hier een geweldig recept voor je: geroosterd buikspek. Varkensvlees is behoorlijk vergevingsgezind. Het droogt niet snel uit en combineert met heel veel dingen heel goed. Het mooie van dit recept is dat je er verbazingwekkend weinig tijd mee bezig bent (de oven doet het meeste werk) en dat je erg veel value for money krijgt. Weinig werk, relatief goedkoop vlees en praktisch iedereen vindt het lekker.

Geroosterd buikspek: het vlees

Het buikspek is het deel van het varken waar de slager normaal gesproken speklappen van snijdt. Ik heb mijn stuk vlees bij de groothandel gehaald, maar je kunt erom vragen bij iedere slager. Sommige slagers hebben het zelfs gewoon in de vitrine liggen. Soms zit er nog een bot aan, maar dat wil je slager en vast wel even voor je afsnijden. Ik heb het vlees op smaak gebracht met venkelzaad en chilivlokken. Venkel en varkenvlees gaan fantastisch samen en de chilivlokken zorgen voor een beetje spiciness! Ik heb er kort gekookte spruitjes en geroosterde aardappelpartjes bij gegeven, maar laat je fantasie vooral de vrije loop.

Geroosterd buikspek: het recept

Het volledige recept vind je hieronder. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag. Bij voorkeur in de comments onder het het artikel, zodat andere mensen ook mee kunnen lezen en praten.

geroosterd buikspek

Geroosterd buikspek

Gang: Hoofdgerecht
Voorbereiding: 15 minutes
Kooktijd: 2 hours
Totale tijd: 2 hours 15 minutes
Porties: 6 personen


Print

Ingrediënten

 • 1 stuk varkensbuikspek van ongeveer 1,2 kilo
 • 1 el venkelzaad
 • 1 el chilivlokken
 • zout & peper
 • grof zeezout voldoende om het vlees mee in te smeren

Werkwijze

 1. Je begint met het bereiden de avond voordat je het wilt eten. Leg het vlees met de vetkant (witte kant) naar boven op een snijplank. Kerf het vet in (tot het vlees, niet verder) in een ruitpatroon. De ruitjes moeten ongeveer 1 x 1 cm zijn, maar heel precies komt dit niet. Bedek de ingesneden vetlaag nu met een laag grof zeezout en zet het vlees onafgedekt totdat je het gaat bereiden de volgende dag met snijplank en al in de koelkast. Het vocht uit de vetlaag zal in het zout trekken en hierdoor wordt het mooier krokant. 

 2. Verwarm de oven voor op 180°C. Het vlees moet 2 uur roosteren in de oven, dus begin op tijd. Haal het vlees uit de koelkast en veeg zorgvuldig het zout weg. Blijft er hier en daar nog wat zitten, dan is dat niet erg, maar je hoeft dan waarschijnlijk later niet meer te zouten. Dep het vlees goed droog met keukenpapier. Meng de chilivlokken met het venkelzaad en verdeel dit over de vetlaag van het vlees. Wrijf het goed in de inkepingen. Strooi wat peper over het vlees en eventueel nog wat zout. 

 3. Leg het vlees met de vetlaag naar beneden op een rooster in een braadslee. In de braadslee wordt het vet opgevangen dat uit het vlees loopt. Hiervan kun je later een heerlijke jus maken. 

 4. Schuif de braadslee met daarin het rooster met het vlees erop in de oven en laat het een uur roosteren.

 5. Haal de braadslee uit de oven en keer het vlees voorzichtig om op het rooster. Zet de braadslee nog een uur terug in de oven. 

 6. Begin met het bereiden van je bijgerechten. Na het tweede uur heb je een heerlijk mals en sappig stuk varkensvlees met een krokante laag erop. Venkel combineert waanzinnig goed met de smaak van varkensvlees en de chilivlokken geven een beetje een kick.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

3 comments

 1. Fantastisch lijkt het me om het eens op deze manier te doen;Hollands. Ik ken het nl. van ‘vroeger.’ Ik stam uit een Indische familie en mijn moeder kon uitstekend koken. Maar mijn vader (Nederlands) vond het geweldig dit soort stukken vlees te bereiden. Altijd op de Indische wijze gekruid, als babi ketjap. Later werd het dan opgediend met pindasaus, witte rijst, komkommer en sperzieboontjes. Het lijkt mij dus leuk om het eens op jouw manier te maken Esther!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge