Site pictogram Out mijn keuken

In the Spotlight: Eet als een expert – I’m a Foodie

kookboeken

Eet als een expert - I'm a foodie

Ok, ik geef het toe. Tegen alle hypes en hippigheid in: ik ben niet zo van de gojibessen, chiazaad, kokosolie en havermout ... Het zal hartstikke gezond voor je zijn hoor en iedereen moet vooral lekker doen waar hij of zij zich goed bij voelt, maar het is niks voor mij. 'Gewoon' gezond is volgens mij the way to go. En we weten het eigenlijk allemaal wel: voldoende groente en fruit, niet teveel vet, niet teveel suiker, matig met alcohol en voldoende variatie. Als je daarbij nog regelmatig beweegt, ben je er volgens mij. En af en toe een beetje uit de band springen, dat moet wat mij betreft ook zeker kunnen.

Maar wat is dan precies gezond? Hoe kom je daar achter? Hoe maak je precies gezonde keuzes? Volgens mij is er maar één manier om zeker te weten of iets gezond is en dat is door middel van wetenschappelijk onderzoek. Het boek Eet als een Expert is geschreven door vier wetenschappelijk opgeleide vrouwen die samen met een aantal andere deskundigen op voedingsgebied bloggen over gezondheid en gezonde voeding op I'm a Foodie. Op de blog en in het boek worden wetenschappelijk onderbouwde voedingsadviezen gegeven. Kijk, daar kan ik wat mee!

Het boek

'Eten als een Expert' is gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek en de auteurs van het boek hebben, net als ik, weinig op met de laatste foodtrends en -hypes. Het begint en eindigt eigenlijk allemaal met één vraag: waarom moeten we zorgen dat we ons lijf voeden met voeding die goed voor ons is? Het antwoord: om de kans dat je een chronische ziekte ontwikkelt zo klein mogelijk te maken. 

Een voorbeeld: waarom zou je eigenlijk altijd voor volkoren granen moeten kiezen? Omdat is bewezen dat volkoren granen meer vezels en voedingsstoffen bevatten dan niet-volkorengranen. Dat komt omdat volkorenproducten, in tegenstelling tot niet-volkorenproducten, worden gemaakt van de hele graankorrel waar alles nog in en aan zit. Je zou je dus niet druk moeten maken over de keuze tussen spelt, tarwe of haver. Alles is goed, als het maar volkoren is. Van volkorengranen is daarnaast nog aangetoond dat het het risico op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes verkleint.

Nog een voorbeeld: de verwarring over melkproducten. De ene persoon beweert dat melkproducten essentieel zijn en de andere persoon beweert dat melkproducten heel erg slecht voor je zijn. Op pagina 27 van 'Eten als een Expert' is het volgende te lezen: 'Het is nooit zo zwart-wit; je kan namelijk op veel verschillende manieren een gezond eetpatroon samenstellen. Geen enkel voedingsmiddel is essentieel voor de gezondheid; het gaat om het totaalplaatje.' Een geruststellende gedachte. Als je om de één of andere reden geen melkproducten kan of wil eten, moet je zorgen dat je de voedingsstoffen uit die producten op een andere manier binnenkrijgt. In het hoofdstuk hierover wordt duidelijk uitgelegd wat de wetenschap zegt over melkproducten en wat slimme en minder slimme keuzes zijn als het gaat om je algehele gezondheid.

 

Groente

Wat we eigenlijk allemaal wel weten en waar ook overtuigend wetenschappelijk bewijs voor is: het grootste plezier dat je je gezondheid kan doen is voldoende groente eten. Als je voldoende groente eet verlaag je de risico's op allerlei ziektes en wat ik een hele mooie uitspraak vind: 'groenten zijn ook een gezonde keuze om de voedingsstoffen die ze juist niet bevatten'. Groentes bevatten geen zout, geen verzadigd vet en weinig calorieën. Ook hier wordt variatie aanbevolen, want één soort groente bevat niet alles. In dit  hoofdstuk vind je allerlei tips over hoe je kunt zorgen dat je voldoende groente eet. 

Brood

Nog zo'n heet hangijzer momenteel: brood. Volgens 'Eet als een Expert' is brood gewoon een gezonde keuze, de volkoren variant in ieder geval. Let er wel op dat alleen als er 'volkoren' op het etiket staat je te maken hebt met volkorenbrood. Het maakt dan niet uit of je voor volkoren tarwe, spelt of rogge kiest, als het maar volkoren is. Als je (te) weinig brood eet loop je het risico op een jodium tekort waardoor je schildklier minder goed gaat werken. Jodium wordt aan het zout dat bakkers gebruiken toegevoegd om te voorkomen dat Nederlanders een jodiumtekort oplopen. Het is lastig om voldoende jodium binnen te krijgen als je geen brood eet, omdat het niet voldoende voorkomt in andere voedingsmiddelen. In het boek lees je adviezen hierover. En verder lees je adviezen over hoe je een volkorenboterham op een gezonde manier kunt beleggen. 

 

Praktische vragen

Het handige aan dit boek is dat het vol staat met praktische vragen met daar direct onder de werkbare antwoorden. Het gaat om vragen als: 'hoeveel eieren mag ik eten op een dag?' en 'wel of geen tussendoortjes?' en 'hoe snack je gezond?' en 'hoeveel koffie mag ik drinken?'. De antwoorden op die vragen zijn niet gebaseerd op meningen, ideeën of hypes, maar op wetenschappelijk onderzoek. Soms staat er dus ook: 'we weten  het  niet' of 'daarvoor is niet voldoende bewijs gevonden'. Heel verfrissend!

Aanrader?

Als je geïnteresseerd bent in gezondheid en wat je met voeding aan je gezondheid kunt verbeteren is dit een boek voor jou. Ook als je de verantwoordelijke bent voor de dagelijkse maaltijd in een gezin is dit een prima gids om gezonde keuze te maken. Ik vind het erg prettig dat de beweringen die worden gedaan en de adviezen die worden gegeven gebaseerd zijn op hard wetenschappelijk bewijs en niet op vage beweringen. We willen natuurlijk allemaal graag gezond, slank en fit zijn, helaas is dat niet voor iedereen weggelegd. Met voeding kun je niet alles voorkomen of bijsturen, maar je kunt je lijf met een gezonde leefstijl wel de best mogelijk kansen geven.

   

Titel: Eet als een Expert
Van: I'm a Foodie
Uitgever: Kosmos Uitgevers
Prijs: € 19,99

 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

 

Nieuwsbrief ontvangen?



Mobiele versie afsluiten