Site pictogram Out mijn keuken

In the Spotlight: De Grote Kleyn – Onno Kleyn

Review

 

Vandaag in 'In the Spotlight': De Grote Kleyn van Onno Kleyn, een typisch gevalletje where to begin?! Een goed begin is misschien meteen maar te melden dat deze bespreking van het boek de lading bij lange na niet dekt en ik op geen enkele manier recht kan doen aan dit standaardwerk. Op de cover van De Grote Kleyn staat: 'culinair compendium*' en dat dekt de lading maar net volgens mij. Voor mij ligt een lichtblauw boekwerk van ruim duizend pagina's dat een immense hoeveelheid informatie bevat. Het is een standaardwerk in de categorie 'De Dikke Van Dam'. 

 

Foto: Jurjen Drenth

Foto: Jurjen Drenth

De auteur

Onno Kleyn (1957) is al bijna dertig jaar culinair- en wijnjournalist en schrijver van vele, vele kook- en culinaire boeken. Voor zover ik kan nagaan gaat de hoeveelheid verschenen boeken met 'De Grote Kleyn' richting de veertig. Kleyn is het meest bekend van zijn culinaire rubrieken in De Volkskrant en begeleidt sinds 2011 ook aankomend culinair schrijftalent met de Academie Culinair Schrijven. 

Het boek

Voor jullie samenvatten wat er in dit boek staat is eigenlijk niet te doen, het zou misschien makkelijker zijn om te vertellen wat er niet in staat. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het antwoord in dit boek. Het boek bevat dus informatie, heel veel informatie. In het onderwerpenregister vanaf pagina 986 vind je alle onderwerpen op alfabetische volgorde. Zo kun je op een snelle manier het antwoord op al je vragen vinden. Het boek is ingedeeld in drie hoofdstukken. Ingrediënten, Technieken en overwegingen en Landen. In alle hoofdstukken zijn ook recepten opgenomen maar de hoofdmoot is kennis, weetjes, historie en achtergrondinformatie.

Ingrediënten

Het hoofdstuk Ingrediënten begint met everything you ever wanted to know about Aardappelen. Verderop vind je alles over bladgroenten, vruchtgroenten, wortels en knollen, de uienfamilie, peulvruchten, noten en zaden, paddenstoelen en truffels, inheems fruit, tropisch fruit, brood, suiker en ander zoet, kaas, pasta en noedels ... tsja wat niet eigenlijk? Het hoofdstuk eindigt met 'vreemd voer', waarin je onder andere meer leest over insecten en spinnen, vogeltongetjes (say what?) en honden en katten. Wat een feest om door deze pagina's te bladeren en te lezen over de geschiedenis van ingrediënten waar je dagelijks mee kookt, de persoonlijke verhalen van de auteur, de manier waarop bepaalde ingrediënten gemaakt worden en hoeveel soorten er van iets wel niet kunnen zijn. 

 

 

Technieken & overwegingen

Mijn favoriete deel van het boek! Ik vind het altijd heerlijk om te lezen over technieken die ik nog niet (goed) ken en over trucs en handigheidjes van anderen. Zo lees je over het belang van de grootte van een pan, je leest wat pocheren precies is en hoe je dat doet en je leest alles over konfijten, flamberen, marineren, impregneren, pekelen en gratineren. En dat is echt maar een fractie van alle informatie die hier te vinden is. Ook erg leuk om te lezen is het stukje over culinaire fabels vanaf pagina 900. Wist je bijvoorbeeld dat het 'dichtschroeien' van vlees helemaal niet kan?! Je leest het op pagina 905. Blader ook even door de pagina's over kookapparatuur. Je leest hier onder andere alles over de zin en onzin van allerlei soorten en maten pannen. Erg leerzaam!

Landen

In het laatste hoofdstuk van het boek bespreekt Kleyn de keukens van Europa. Wat komt er zoal voorbij? Frankrijk, Italië, Spanje & Portugal, Groot Brittannië en Ierland, België, Midden- en Oost-Europa, Balkan en Griekenland en Scandinavië. Kleyn vertelt over de geschiedenis, de gewoonten, de smaken en de producten. Verder vind je hier een aantal recepten. Echt een leuk hoofdstuk om door te bladeren. Na dit hoofdstuk volgt er een lijst met alle literatuur die geraadpleegd is en de receptenindex. 

Conclusie

Wat koop je als je De Grote Kleyn aanschaft? Kennis! Je koopt informatie over alles wat je maar zou kunnen willen weten over producten, ingrediënten en technieken. En dit alles is opgeschreven op een zeer prettige en toegankelijke manier. Het is geen boek voor op je aanrecht, want tomatensaus vlekken zouden hier echt misstaan. Een kookboek moet vies mogen worden, maar dit is - ondanks dat er ook recepten in staan - geen kookboek. Het is een boek om in te bladeren. Pak het erbij als je even op de bank zit. Lees een paar bladzijden en leg het vervolgens weer weg. Leg het naast je bed en lees een paar bladzijden voor je gaat slapen. Lees, leer en vermaak je. Heb je een kind dat binnenkort de deur uitgaat en op zichzelf gaat wonen? Dan is dit het perfecte boek om hem of haar mee te geven. Mijn exemplaar gaat op mijn nachtkastje en ik ga me de komende weken iedere avond voordat ik ga slapen even verdiepen in de kennis van Onno Kleyn. 

Volgende week in 'In the Spotlight':

Volgende week in 'In the Spotlight': Basmatirijst van het merk Tilda, met recept en winactie!

* handboek met een samenvatting van de kennis op een bepaald terrein

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Mobiele versie afsluiten