Site pictogram Out mijn keuken

In the Spotlight: Herbarium van Caz Hildebrand

kookboeken

Herbarium - Caz Hildebrand

Het is februari en dus kunnen we ons langzaam aan weer gaan richten op het naderende voorjaar. En als iemand daar gelukkig van wordt dan ben ik dat wel! Het kan in maart/april natuurlijk nog behoorlijk spoken qua kou en sneeuw, maar de dagen worden alweer langer en lichter en de lente komt echt iedere dag een beetje dichterbij. Ook altijd een mooi moment in het jaar om plannen te gaan maken voor de tuin. Als kookliefhebber gebruik ik altijd het liefst mooie verse producten en wat is er nou  mooier dan hiervoor gewoon je tuin in te kunnen lopen.... NOT! Geloof me, pogingen te over, maar het enige dat het bij mij tot nu toe goed heeft gedaan is een struikje salie, een rozemarijn plantje en munt. Verder gaat altijd alles hartstikke dood. Binnen recordtijd vaak ook ...

Het boek

Onlangs ontving ik van Uitgeverij Thoth het boek 'Herbarium' van Caz Hildebrand en bij het bladeren door het boek werd mijn wens om zelf kruiden te kweken weer nieuw leven in geblazen (sorry alvast schat). Kruiden spelen, zoals Caz Hildebrand terecht opmerkt in de inleiding van het boek, een essentiële rol in de culinaire kant van ons leven. Hij betrekt daarbij ook de medische en spirituele kant, iets waar ik persoonlijk veel minder mee heb. De opzet van het boek, zo zegt de auteur, is om een juist gebruik van kruiden te stimuleren.

Quote:
'We missen echt iets als we ons niet realiseren hoe veelzijdig kruiden zijn, met hun uiteenlopende medicinale, culinaire, spirituele, culturele en magische eigenschappen en geschiedenis.'

In het boek vind je zo'n honderd kruiden, opgenomen in alfabetische volgorde van de de botanische namen. Achterin het boek vind je een index op alfabetische volgorde van de gewone namen. Je kunt ze dus op twee manieren terugzoeken. Bij ieder kruid is een prachtige illustratie opgenomen. Volgens de auteur is hier bewust voor gekozen en roepen deze illustraties herinneringen op aan historische kruidenillustraties. De illustraties in het boek hebben wel een eigentijdse moderne twist, met sprekende kleuren en prachtige vormen. Hiernaast laat ik je van de illustraties een paar voorbeelden zien. 

De inhoud

Alle kruiden die ik ken vind ik terug in dit boek. En ik ken er best een paar. Ik vind ook heel veel kruiden terug die ik niet ken. Super! Ik neem er een paar met je door, zodat je weet wat voor informatie je per kruid in het boek kunt vinden. Neem bijvoorbeeld dille. Eerst lees je bij welke kruidenfamilie dille hoort (de peterseliefamilie en in de verte bij de venkelfamilie, oorspronkelijk afkomstig uit West-Azië). Daarna lees je in welke landen en in welke gerechten dille veel gebruikt wordt en wat de werking van het kruid is (kalmerend). Leuke quote: "[...] het kruid is een belangrijk bestanddeel van het gripe water dat de Engelse apotheker William Woodward in de negentiende eeuw uitvond om 'jengelende baby's' te kalmeren en verlichting voor darmklachten bij kinderen te bieden." Links van de hoofdtekst vind je vervolgens hoe je het kruid moet kweken, waarmee je het kunt eten en wat de geneeskrachtige werking van het kruid is. 

En dan eentje die ik niet kende: lievevrouwebedstro, waarvan wordt gezegd dat het vermengd met wijn, een mens vrolijk maakt (ja, dank je de koekoek ;-)), dat het goed is voor hart en lever en dat het wonden herstelt. Het kruid blijkt populair in Duitsland. Ook hier lees je weer hoe je het kruid moet kweken (is lastig staat erbij), waarmee je het kunt eten en wat de geneeskrachtige werking is. 

Herbarium voor elke dag

Achterin het boek vind je nog het hoofdstuk: 'Herbarium voor elke dag'. Hier kun je makkelijk en snel terugvinden welke kruiden geschikt zijn waarvoor. Zo staat bij 'welzijnskruiden' knoflook, rozemarijn en kamille. Bij 'kruiden voor cocktails' staat lavendel, basilicum en tijm en bij 'kruiden voor vlees' vind je per soort vlees welk kruid er goed bij past. Ook vind je makkelijk en snel terug welk kruid waar gekweekt kan worden (binnen, in de zon, in de schaduw, in een pot). Een heel handig naslaglijstje, zeker voor iemand die zelf recepten maakt.  

Conclusie

Houd je van koken met verse kruiden en vind je het leuk om er wat meer van te weten? Of heb je ambities om zelf je eigen kruidentuin aan te leggen? Dan is dit een perfect boek voor jou! Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat erin, met alle informatie die je over dit specifieke kruid nodig hebt.

Herbarium is uitgegeven door Uitgeverij Thoth en is voor €24,95 o.a. te koop bij Bol.com

Dit boek is  mij voor het schrijven van deze boekbespreking ter beschikking gesteld door de uitgever.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Mobiele versie afsluiten