Site pictogram Out mijn keuken

In the spotlight: de volautomatische pastamachine van Philips

Pastamachine Philips review

∴⋅∴

Het is inmiddels wel duidelijk dat ik een pastaliefhebber ben, in alle soorten en maten. Gedroogde pasta is heerlijk en meestal prima van kwaliteit. Ik raad je wel aan om eens te variëren met de merken die je, vaak gewoontegetrouw, koopt. Probeer eens een ander merk en ontdek dat er wel degelijk verschil te proeven is. Verschillende supermarkten verkopen ook verse pasta, een prima aanvulling op het assortiment, maar ook heel eenvoudig zelf te maken. 

Pastamachines

Voor het maken van verse pasta heb je eigenlijk niet veel nodig. Je hebt bloem en eieren nodig voor het deeg en een deegroller en een mesje om (dunne) slierten te snijden. Is dat te doen? Ja. Is het handig? Nee! In mijn ervaring is het heel lastig om pastadeeg uit te rollen tot een mooie dunne deeglap. Ik gebruik daarvoor dan ook altijd mijn pastamachine. Ik heb hem al jaren en het merk dat ik heb is niet meer verkrijgbaar maar het model is vergelijkbaar met deze pastamachine: *klik*, je kent het model vast. Ga je een handmatige pastamachine aanschaffen, let er dan op dat hij voldoende gewicht heeft en dat hij goed te bevestigen is aan je aanrecht of aan een tafel. Bij het draaien aan de handel komt er namelijk nogal wat kracht op het apparaat te staan en het apparaat moet dus robuust genoeg zijn om dit aan te kunnen. Bij de meeste handmatige pastamachines zit een snijopzetstuk voor tagliatelle en fettucine en je kunt er natuurlijk lasagnebladen mee maken. De meeste machines zijn ook uit te breiden met andere opzetstukken. 

Maar er is iets nieuws!

Onlangs ontdekte ik iets nieuws op het gebied van pastamachines: de volautomatische pastamachine van Philips. Met deze machine zou je in 10 minuten 300 gram verse pasta moeten kunnen maken. De pastamachine van Philips is onder andere verkrijgbaar op fonQ.nl en kost daar €163,00. De prijs van deze machine is dus zo'n drie maal hoger dan van een (goede) handmatige pastamachine en ik was benieuwd of het deze extra investering waard is. 

pastamachine Philips

Het leek me nogal een bewering: binnen 10 minuten verse pasta maken. Zeker gezien het feit dat je met de handmatige machine verschillende fases doorloopt waarmee je alles bij elkaar toch zeker wel een uur bezig bent, als het niet langer is. Je moet het deeg kneden (verhouding 100 gram bloem op 1 ei) en het deeg laten rusten. Vervolgens moet het deeg verschillende keren door de rollers van de pastamachine gehaald worden om het dun te maken en dan nog snijden. Best een rustgevend klusje voor een regenachtige zondagmiddag, maar door de week doe je dat niet zo snel.  

Philips pastamachine (HR2355/12)

De Philips pastamachine is een apparaat met de afmetingen van een flinke koffiezetter en hij verdient een mooi en vast plekje op je aanrecht. Het apparaat bestaat uit een body met een (uitneembare) deegbak met daarin een kneedhaak, een deksel en een bedieningspaneel. En verder zit er een opruimvakje in waarin verschillende vormschijven zijn opgeborgen. Verder krijg je bij het apparaat een receptenboekje, gebruikshandleiding, twee maatbekertjes en een schoonmaak tool. De vormschijven stellen je in staat om spaghetti, penne, fettuccine en lasagnebladen (ook te gebruiken voor gevulde pasta of dumplings) te maken. Vooral naar de penne schijf was ik erg benieuwd want penne kun je handmatige heel lastig maken. 

De werkwijze

De verhouding pasta/vocht is in de recepten voor deze machine iets anders dan de 100 gram bloem op 1 ei verhouding van handmatige gemaakte pasta. Eigenwijs als ik ben heb ik daar natuurlijk mee gespeeld en het bleek dat die verhouding niet voor niets is opgenomen in de gebruiksaanwijzing. Meer vocht leidde tot plakkerige pasta en minder vocht leidde tot korrels. De verhouding is goed doorgetest dus. De verhouding is 250 gram bloem (ik heb zowel gewone huishoudbloem als type 00 bloem gebruikt) op 95 gram vocht. Dit is 1 ei, aangevuld tot 95 gram met water. De bloem doe je in de machine, dan doe je de deksel erop, je klutst ei en water los, kiest het programma en zet de machine aan en als laatste giet je het vocht erbij. De machine heeft twee programma's: één voor 300 gram pasta (zo'n 10 minuten) en één voor 600 gram pasta (zo'n 15 minuten). 

Wat er vervolgens gebeurt

In de machine gaat de deeghaak nu draaien. Ik heb er met mijn neus bovenop gestaan en dacht: 'dit komt niet goed'. De bloem en het vocht lijken helemaal niet goed met elkaar te mengen, maar de magie vindt plaats op het moment dat het mengsel door de vormschrijf geperst wordt. Daar ontstaat de pasta en warempel, het gebeurde. Nadat de deeghaak een tijdje heeft gedraaid wordt het mengsel naar de voorkant van de machine getransporteerd en komt het door de vormschijf in de gewenste vorm naar buiten. Onderstaand foto's van pasta van de spaghetti vormschijf. Je snijdt de slierten af op de gewenste lengte. Je kunt ze dus zo kort en lang maken als je zelf wilt. 

In tien minuten tijd had ik zo'n 300 gram verse spaghetti op mijn snijplank liggen. Wonderbaarlijk! Verse pasta hoef je maar kort te koken, een minuut of vier is vaak al voldoende. De pasta hield zich heel goed in kokend water. Het viel niet uit elkaar en het plakte ook niet samen tot een klont. De spaghetti gebruikte ik in het recept 'romige pasta in 't groen' en ik gebruikte verse fettuccine in de 'pasta met cajunsaus en sucuk'.

Ook maakte ik penne, die je handmatige eigenlijk niet kunt maken, maar die ik wel graag gebruik omdat sausen er zowel aan de buiten- als aan de binnenkant aan vast kunnen 'plakken'. De penne die het apparaat maakt is minder glad dan de gedroogde penne die je in de supermarkt koopt, maar eigenlijk is dat alleen maar goed. Je wilt namelijk dat de saus er goed aan hecht en dat gebeurt met deze wat ruwere pasta perfect. Hij blijft een prachtig proces om naar te kijken. 

En verder?

Wat ik bijzonder prettig vind aan dit apparaat is dat hij zo makkelijk schoon te maken is. Je kunt alles losse onderdelen makkelijk afspoelen onder de kraan en het apparaat zelf komt nauwelijks in aanraking met het deeg. Een vochtig doekje erover en schoon is hij. Bij de schijven zitten schoonmaaktools waarmee je heel makkelijk het achtergebleven deeg uit de gaatjes drukt en ook die zijn dus in no time weer schoon. Bij het apparaat krijg je een gebruikshandleiding en een receptenboekje. In het receptenboekje staan verhoudingen van verschillende soorten deeg, zodat je verschillende soorten pasta kunt maken. Ik heb de standaardverhouding voor tarwepasta met ei gebruikt. Gebruik je geen ei, maar alleen bloem en water, dan krijg je noedels. Verder kun je bijvoorbeeld volkoren pasta maken of speltpasta, het staat er allemaal in. De machine is nog uit te breiden met extra vormschijven. Zo is er nog een set voor tagliatelle en pappardelle en een set om koekjes mee te maken

Wat heeft nu mijn voorkeur?

Het doel van zowel een handmatige als van een automatische pastamachine is natuurlijk hetzelfde: lekkere verse pasta maken. Ik heb het jaren handmatig gedaan en ik beken daarbij dat ik dat best een beetje gedoe vindt. Het kneden van deeg is voor mij sowieso lastig omdat ik wat reumatische klachten in mijn handen heb, maar ook het feit dat je aanrecht onder de bloem zit, dat je de machine soms niet goed bevestigd krijgt, dat je meermalen je deeg door de machine moet halen voor een goed resultaat en dat het hele proces best even wat tijd vergt weerhoudt mij er vaak van verse pasta te maken. Ik doe het eigenlijk alleen omdat ik het echt zoveel lekkerder vind dan gedroogde pasta. Met de pastamachine van Philips is die drempel echt weggenomen. De pasta die je ermee maakt is net zo lekker als handgemaakte pasta en het gemak en de tijdswinst is bijna lachwekkend. Ik vrees dus dat mijn handmatige pastamachine de kast niet meer uitkomt. De enige twee punten waarop de handmatige machine het wint zijn wat mij betreft de prijs en de grootte. Hij kost grofweg een derde van wat de Philips machine kost en je ruimt hem makkelijker op in een hoekje van je kast. Maar de voordelen zijn legio: geen bloem meer op je aanrecht, geen gekneed, geen gedraai, gerol en gesnij ... 10 minuten en je hebt heerlijk verse pasta, met hetzelfde gemak als waarmee je een zak gedroogde pasta opentrekt. 

Conclusie

Man wat ben ik blij met dit apparaat! Ik heb hem al regelmatig gebruikt de afgelopen weken en hij blijft voorlopig op mijn aanrecht staan. Want als verse pasta eten net zo eenvoudig is als een zakje gedroogde opentrekken en koken, dan is de keuze makkelijk toch? Wat denk je, lijkt het je wat?

 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
De pastamachine is mij voor deze review ter beschikking gesteld door webshop fonQ.nl
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken

©Out mijn Keuken

Mobiele versie afsluiten