Site pictogram Out mijn keuken

Review: Mixtie + recept voor frikadel pan

Mixtie review
Mixtie

Een paar weken geleden plofte er een heel bijzonder boek op mijn deurmat met de titel 'Mixtie'. Ik val maar meteen met de deur in huis, want het is een lastig boek om te bespreken. Het laat zich namelijk niet in een hokje plaatsen. Nou vind ik dat eigenlijk alleen maar heel erg leuk, maar het maakt het schrijven van een artikel erover wel wat lastiger. Ik ga mijn best doen om je te vertellen wat er in het boek te vinden is en waarover het gaat. Want ja, het is een kookboek met recepten, maar het is nog zoveel meer.

Ap Halen Mixtie Frikadelpan recept

Mixtie: het boek

In Mixtie vind je verhalen en recepten uit de Indische toko van Albert Kokosky Deforchaux. Het boek is samengesteld en vorm gegeven door Marijke van der Graaf. De toko heet 'Ap Halen', een woordspeling op 'afhalen' omdat sommige van Alberts Indische kennissen van vroeger de letter 'F' niet konden uitspreken. Je vindt Alberts toko aan de Mathenesserdijk in Rotterdam en je kunt er Indisch eten afhalen. Als je geen zin hebt om het eten mee naar huis te nemen kun je plaatsnemen aan de enige tafel die de zaak rijk is (of op de bank met je bordje op schoot) en je maaltijd daar opeten. Je eet wat de pot schaft en op is op. In zo'n zaak gebeuren dingen, ontstaan verhalen en worden ervaringen gedeeld en een deel van die verhalen staat in dit boek. Zo leer je de toko eigenaar, de sfeer in zijn zaak en zijn klanten een beetje kennen. Ontzettend leuk om van verhaal naar verhaal te bladeren.

Mixtie: de recepten

De recepten zijn Indisch en heeft Albert op allerlei plekken opgesnord en aangepast naar zijn eigen voorkeuren. Quote: 'Ap zegt:'Traditioneel? Authentiek? Volgens grootmoeder recept? Geen idee, ik doe ook maar wat.' Je vind in het boek bijvoorbeeld Ikan Mangut, die de goedkeuring van Alberts zus Simone kon wegdragen. Hierbij het prachtige verhaal 'onuitwisbaar' over de telefoon van de zaak die aan vervanging toe was, maar het toestel werd door Albert gekoesterd omdat het laatste smsje van Simone erin zat... Nog een voorbeeld: vegetarische Sambal Goreng Tomaat en een rendang die ik absoluut eens ga proberen. Het recept dat ik heb getest uit dit boek is frikadel pan, een gehakt ovenschotel.

Mixtie: conclusie

Wat een heerlijk boek om in te bladeren, te lezen en uit te koken. Het is een absolute cadeautip voor mensen die van Indisch eten en Indisch koken houden. Als ik eens in Rotterdam ben ga ik ook echt eens langs bij Ap Halen om gerechten en sfeer te proeven. De receptuur is makkelijk te volgen, de ingrediënten zullen niet altijd voor iedereen heel makkelijk te vinden zijn. Niet iedere plaats heeft tenslotte een goed uitgeruste toko of grote supermarkt. Ook doet Albert niet aan oventemperaturen, maar iedereen met een beetje kookervaring of kookgevoel redt zich daar wel mee. Het boek is onder andere te koop bij Bol.com en kost € 22,50.

Mixtie: recept frikadel pan

In Mixtie staat het recept voor Ap Halens frikadel pan en die heb ik getest. Het was erg lekker en ik raad je zeker aan om het ook eens te maken. Het recept heb ik hieronder voor je uitgeschreven met daaronder een knop om alle ingrediënten in één keer op je boodschappenlijstje te zetten. 

Frikadel pan van Ap Halen

Een lekker gehak recept uit de keuken van Ap Halen. 

Gang Hoofdgerecht
Voorbereiding 15 minuten
Kooktijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Porties 4 Personen
Auteur Uit Mixtie van Albert Kokosky Deforchaux

Ingrediënten

  • 500 Gram Aardappelen
  • 500 Gram Half om half gehakt
  • Handvol Selderij Fijn gehakt
  • 2 Rode uien Gesnipperd
  • 10 Teentjes Knoflook Fijn gesneden
  • 5 El Ketjap Asin
  • 1 Tl Zout
  • 1 Tl Peper
  • 0,5 Tl Nootmuskaat
  • 2 Eieren

Werkwijze

  1. Schil de aardappelen, snijd ze in kleinere stukken, spoel ze schoon en kook ze gaar. Giet af, stoom droog en prak ze fijn.

  2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de aardappels met het gehakt en voeg de rest van de ingredienten toe. Meng goed, maar het hoeft niet heel fijn te zijn. Draai van het gehaktmengsel 10 ballen en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat of in een ingevette ovenschaal. Druk de ballen iets plat.

  3. Schuif de plaat in de oven en laat de ballen in een uur gaar worden.

Notities

In het boek worden geen oventemperaturen aangegeven. Ik heb het gerecht gebakken op 180 graden, ietsje heter kan ook.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Het boek is mij voor het schrijven van dit artikel ter beschikking gesteld door de uitgever (Aerial)
Het recept is met toestemming geplaatst
©Outmijnkeuken.nl

Mobiele versie afsluiten