Site pictogram Out mijn keuken

Column | Zwangerschapsvergiftiging en hartproblemen

Column

Column #1 gevolgen van Zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging en hartproblemen

Ergens in oktober zat ik op een avond op de bank. De televisie stond aan, net als meestal ’s avonds als achtergrond geluid. Ik kan namelijk slecht tegen stilte. Ik weet niet meer precies welk programma het was, maar het ging over gezondheid. Ik wil heel graag dat ik iets nuttigs aan het doen was als de was opvouwen of mijn zoon zijn Duitse woordjes overhoren, maar waarschijnlijk was ik met mijn telefoon aan het spelen.

Toen ik het woord zwangerschapsvergiftiging hoorde ging mijn antenne uit. Ik heb er namelijk bij mijn beide zwangerschappen last van gehad. Bij de eerste iets heftiger dan bij de tweede, maar gelukkig niet in die mate dat moeder en kind in levensgevaar waren. Wel vele nachtjes ziekenhuisobservatie en twee vervroegd ingeleide bevallingen. 

Het onderzoek 

Anyway, het ging over een onderzoek uit 2015. Uit dit onderzoek was gebleken dat vrouwen die een zwangerschapsvergiftiging hebben gehad op latere leeftijd een twee- tot achtmaal grotere kans hebben op hart- en vaatziekten. Mijn oren spitsten zich. De reden van deze verhoogde kans is dat een zwangerschap kan worden gezien als een soort stresstest voor hart en vaten bij vrouwen. Tijdens de zwangerschap groeit het hart van de moeder en wordt de wand van het hart dikker. De diameter van de linkerhartkamer groeit normaal gesproken evenredig mee. Dit gebeurt alleen niet bij vrouwen met zwangerschapsvergiftiging en dit geeft eenzelfde beeld als bij mensen met hartfalen volgens het onderzoek.

Het advies

Mijn bloeddruk heeft zich na de zwangerschap goed hersteld gelukkig. Bij veel vrouwen blijft die aan de hoge kant. Mijn hart is na de geboorte van mijn kinderen nooit meer gecontroleerd. Nou kreeg ik mijn laatste kind in 2004 en toen was deze kennis er nog niet, maar je begrijpt dat ik best een beetje schrok. Die ‘latere leeftijd’ nadert namelijk. Advies aan deze vrouwen was: zorg dat je goed in conditie blijft en zorg dat je niet te zwaar wordt! Ai, te laat, op beide fronten. Mijn conditie laat erg te wensen over en mijn gewicht … tsja, laten we zeggen dat mijn liefde voor koken zijn sporen heeft nagelaten.

Aan het werk dus!

Nou heb ik een aardig dieetverleden en ze werkten allemaal …. tijdelijk. Ik was een jojo van heb ik jou daar. De laatste jaren had ik me er aardig bij neergelegd dat dit het was en dat het niet meer (of eigenlijk minder) ging worden. Tot dat moment in oktober. Ik ben me wat gaan inlezen en verdiepen in hoe ik kan zorgen dat ik fitter, sterker en lichter wordt zonder extreme diëten of idioot zware trainingsprogramma’s. Ik ben voorzichtig begonnen door het verdubbelen van de wandeltijd met de hond (die ik daar extreem gelukkig mee maak!) en heb me vervolgens ingeschreven bij een sportschool, waar ik mijn eerste zweetdruppels inmiddels heb laten vloeien. Verder eet ik hetzelfde, maar dan de helft minder. Ik ga zien waar het me brengt, maar het feit dat ik iets doe om gezonder te worden en te voorkomen dat ik hartproblemen krijg geeft best een kick. En mocht ik wel hartproblemen krijgen dat hoop ik dat mijn lichaam tegen die tijd in een dusdanige conditie is dat ik goed te behandelen ben en er maar minimaal last van zal hebben.

Dus, heb of had je ook te maken met een zwangerschapsvergiftiging? Misschien is het goed om een keer bij je huisarts langs en te bepalen of je risico loopt. Of je tot actie overgaat is geheel aan jezelf maar het is altijd goed om te weten!

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
De uitgelichte afbeelding komt van Canva. 
Teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken. 
©outmijnkeuken.nl

Mobiele versie afsluiten