Ga terug
Print
recept chocolade mousse

Chocolade mousse

Luchtige chocolade mousse met een rijke, volle chocolade smaak

Gang Nagerecht
Voorbereiding 30 minuten
Kooktijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 30 minuten
Porties 4

Ingrediënten

  • 100 gram extra pure chocolade
  • 100 gram pure chocolade
  • 3 verse eieren
  • snufje zout
  • 125 ml slagroom
  • 2 el suiker

Werkwijze

  1. Doe de eiwitten in een vetvrije kom klop ze met een snufje zout heel stijf. Zet het in de koelkast. Klop vervolgens de slagroom lobbig (yoghurtdikte) en zet dat ook in de koelkast. 

  2. Hak de chocolade in grove stukken. Ik doe dat altijd met de achterkant van een mes terwijl de chocolade nog in de verpakking zit. Doe de brokken in een hittebestendige kom en zet die op een pan met heet (niet kokend!) water. Smelt de chocolade en zet de kom dan apart om de chocolade weer een beetje af te laten koelen.

  3. Doe de eidooiers met de suiker in een andere hittebestendige kom en zet de kom op een pan met heet (niet kokend) water. Het mengsel mag niet te heet worden. Mix de eidooiers en de suiker zo'n 5 minuten totdat je een lichtgele romige crème hebt.  

  4. Vanaf nu is het belangrijk dat je snel werkt. Hoe sneller je mengt en klopt, hoe kleiner de kans op klontjes. Kleine klontjes kun je bijna niet voorkomen en die zijn ook eigenlijk alleen maar lekker. 

  5. Neem de kom met het eigeelmengsel van de hete pan en klopt de gesmolten chocolade er snel doorheen. Giet vervolgens de lobbige slagroom erbij en klop dit ook snel tot een egale massa. Spatel vervolgens zorgvuldig het eiwit in drie porties door het chocolademengsel. Zet de kom 3 uur in de koelkast om op te stijven. Of giet het mengsel over in éépersoons bakjes of glazen en zet die 3 uur in de koelkast.

Notities

Deze mousse kun je prachtig versieren met bijvoorbeeld frambozen. Frambozen combineren prachtig met pure chocolade.