Ga terug
Print
IJs mokka ijs

Flensjestaart met vulling van mokka mousse en abrikozenjam, met mokka ijs

Een heerlijk dessert, zeer geschikt voor na een feestelijk etentje. Bijvoorbeeld na het kerstdiner.

Gang Nagerecht
Keuken Frans
Voorbereiding 2 uur
Totale tijd 4 uur
Porties 6 personen
Auteur Joop Zwiep & Out mijn Keuken

Ingrediƫnten

Voor de mokkamousse

  • 3 dl sterke koffie
  • 70 gram suiker
  • 12 gram gelatine (= ong. 10 blaadjes)
  • 20 gram extra pure chocolade
  • 2 dl room

Voor de flensjes

  • 150 gram gezeefde bloem
  • 3 dl melk
  • 4 eieren
  • 2 gram zout
  • 15 gram suiker
  • rasp van 1 citroen
  • arachide olie

verder nodig

  • abrikozenjam
  • eventueel Tia Maria of een andere likeur

Werkwijze

De mousse

  1. Week de gelatine in koud water en snijd de chocolade in blokjes. Breng de koffie met de suiker aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Los daarna de geweekte gelatine blaadjes 1 voor 1 op in de hete koffie. Haal de pan van het vuur en laat de blokjes chocolade smelten in de hete koffie terwijl je roert. Laat dit  mengsel afkoelen en lobbig worden. Sla de slagroom stijf en meng het met de afgekoelde koffie. Zet het in de koelkast om op te stijven. 

De flensjes

  1. Meng alle ingrediĆ«nten behalve de bloem en de arachide olie goed met elkaar. Mix daarna met een garde de bloem erdoor. Laat het een half uurtje rusten. Bak (10) dunne flensjes in een scheutje arachide olie in een koekenpan. 

De taart opbouwen

  1. Neem een ring of een ronde vorm ter grootte van de gewenste grootte van de taart en steek uit de flensjes strakke rondjes. Bekleed die ring vervolgens met plasticfolie. Je kunt hiervoor ook een (niet te grote) springvorm gebruiken als je die hebt. Leg een flensje in de ring en besprenkel eventueel met wat Tia Maria. Bestrijk het flensje met de mousse en leg hierop een flensje. Bestrijk deze met de abrikozenjam en leg daarop weer een flensje. Herhaal dit nog 3 keer, eindig met een flensje. Zet het in de koelkast om op te stijven.

  2. Verwijder voor het serveren de ring en snijd de taart voorzichtig in puntjes. Geef er een bolletje ijs bij.