Deze flensjestaart met vulling van mokka mousse en abrikozenjam hebben wij met onze kookclub onlangs gemaakt bij Kookatelier Joop Zwiep. Alleen heet het dan natuurlijk geen flensjestaart maar gateau de crepes au mocca et marmelade d'abricot. Mocht je dit gaan maken als kerstdessert, zet dat laatste dan vooral op je menukaartje! Het ijs dat we er bij de kookclub bij gegeten hebben, is tonkabonenroomijs.
Het volledige recept vind je hieronder. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag.
Flensjestaart met vulling van mokka mousse en abrikozenjam, met mokka ijs
Een heerlijk dessert, zeer geschikt voor na een feestelijk etentje. Bijvoorbeeld na het kerstdiner.
Ingrediënten
Voor de mokkamousse
- 3 dl sterke koffie
- 70 gram suiker
- 12 gram gelatine (= ong. 10 blaadjes)
- 20 gram extra pure chocolade
- 2 dl room
Voor de flensjes
- 150 gram gezeefde bloem
- 3 dl melk
- 4 eieren
- 2 gram zout
- 15 gram suiker
- rasp van 1 citroen
- arachide olie
verder nodig
- abrikozenjam
- eventueel Tia Maria of een andere likeur
Werkwijze
De mousse
Week de gelatine in koud water en snijd de chocolade in blokjes. Breng de koffie met de suiker aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Los daarna de geweekte gelatine blaadjes 1 voor 1 op in de hete koffie. Haal de pan van het vuur en laat de blokjes chocolade smelten in de hete koffie terwijl je roert. Laat dit mengsel afkoelen en lobbig worden. Sla de slagroom stijf en meng het met de afgekoelde koffie. Zet het in de koelkast om op te stijven.
De flensjes
Meng alle ingrediënten behalve de bloem en de arachide olie goed met elkaar. Mix daarna met een garde de bloem erdoor. Laat het een half uurtje rusten. Bak (10) dunne flensjes in een scheutje arachide olie in een koekenpan.
De taart opbouwen
Neem een ring of een ronde vorm ter grootte van de gewenste grootte van de taart en steek uit de flensjes strakke rondjes. Bekleed die ring vervolgens met plasticfolie. Je kunt hiervoor ook een (niet te grote) springvorm gebruiken als je die hebt. Leg een flensje in de ring en besprenkel eventueel met wat Tia Maria. Bestrijk het flensje met de mousse en leg hierop een flensje. Bestrijk deze met de abrikozenjam en leg daarop weer een flensje. Herhaal dit nog 3 keer, eindig met een flensje. Zet het in de koelkast om op te stijven.
Verwijder voor het serveren de ring en snijd de taart voorzichtig in puntjes. Geef er een bolletje ijs bij.
Mokka roomijs
Mokka ijs met een lekkere sterke koffiesmaak
Ingrediënten
- 8 dl room
- 100 gram koffiebonen (minder als je niet van sterke koffiesmaak houdt)
- 7 eidooiers
- 225 gram suiker
Werkwijze
Kneus de koffiebonen (of hak ze grof) en doe ze met de room in een pan. Breng dit aan de kook. Doe de eidooiers met de suiker in een kom en meng het goed door elkaar met een garde.
Als de room kookt giet je de helft ervan bij het eidooiermengsel. Roer dit goed door. Giet dit mengsel bij de andere helft van de room en gaar de eidooiers op laag vuur. Roer met een spatel goed in de hoeken en randen van de pan. Als je met je vinger een 'baantje' kunt trekken over de spatel is het klaar. Zeef het mengsel door een zeef en laat het snel afkoelen door de pan in een bak met koud water te zetten. Zet het daarna nog even in de koelkast. Draai er vervolgens ijs van in een ijsmachine, schep het mengsel over in een plastic bak en zet het tot gebruik in de vriezer.
Notities
Om het scheppen van ijsbollen makkelijker te maken haal je de bak met ijs 20 minuten voor gebruik uit de vriezer.
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.