Rouleau van kipdijvlees

Rouleau is een gerecht uit de Franse keuken, dat het erg goed doet bij een feestelijk etentje, zoals het kerstdiner. Het is een gevulde rol van vlees of kip en de vulling (farce) is gemaakt van gemalen vlees of kip met smaakmakers. De rol wordt gegaard in heet water. Het lijkt best ingewikkeld, maar eigenlijk valt dat heel erg mee. Het fijne van dit gerecht is dat je het goed voor kunt bereiden en je er op het kookmoment zelf eigenlijk weinig werk meer van hebt. Nadat het vlees is gegaard in het water, neem ik zelf altijd en extra stapje. Dit hoeft niet, maar vind ik lekkerder. Nadat ik de rol in plakken heb gesneden, bak ik de plakken vaak nog even aan in wat boter in een koekenpan. 

Dit exemplaar is gemaakt van kipdijfilets en gevuld met kip, abrikoos en pistachenoten. Je kunt hiermee eindeloos variëren, dus schroom niet om aan dit recept je eigen draai te geven. Het maken van de rol is even een handigheidje, maar moeilijk is het niet. Zorg dat je het vlees goed plet met een vleeshamer of met een stevige (steel)pan (ook erg goed om van wat frustraties af te komen!). Gebruik meerdere lagen huishoudfolie om de rol goed lucht- en waterdicht te kunnen maken en zorg voor een pan die groot genoeg is om de rol liggend in te kunnen garen. Heb je die niet en wil je er niet één kopen, maak dan twee kleinere rollen. Maak bij het rollen goed gebruik van het plasticfolie en rol hem strak op. Zorg dat de zijkanten goed gesloten zijn, want er mag geen water bijkomen tijdens het bereiden.   

 

hoofdgerechten kip rouleau

Rouleau van kipdijvlees

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Voorbereiding: 20 minutes
Kooktijd: 25 minutes
Totale tijd: 45 minutes
Porties: 4 personen
Auteur: Out mijn Keuken

Rouleau van kip met een vulling met onder andere abrikoos en pistachenoten

Print

Ingrediënten

Voor de farce (vulling)

Voor de rouleau

Verder nodig

Werkwijze

  1. Snijd de kipdijfilets voor de farce in stukjes en doe dit samen met de andere ingrediënten in de keukenmachine. Maal tot een stevig mengsel. Roer het met een spatel nog eens goed na en schep de farce over in een spuitzak. Leg tot gebruik in de koelkast.

  2. Leg 2 of 3 vellen huishoudfolie op je werkbank en leg daar de kippedijen op. Zorg dat ze mooi aansluiten of elkaar iets overlappen zodat ze 1 geheel vormen. Leg hier nog een stukje huishoudfolie overheen en sla het goed plat met een vleeshamer of met de onderkant van een zware (steel)pan. Verwijder de bovenste laag folie en verdeel de plakken ham hierover.

  3. Knip het puntje van de spuitzak en spuit de farce in een rechte baan in de lengte in het midden van de ham. Rol met behulp van het plasticfolie de kipdijfilets en ham rond de farce en probeer de vulling zoveel mogelijk te bedekken. Rol het strak op in de folie en sluit de uiteinden stevig en waterdicht af. Je kunt dit doen door er een knoop in te leggen of door het dicht te binden met restjes folie. Leg de rol tot bereiding in de koelkast. 

  4. Neem een pan waarin de rol past en die diep genoeg is om hem helemaal onder water te laten staan. Denk bijvoorbeeld aan een grote hapjespan of een bakblik dat ook op je gasfornuis gebruikt kan worden. Breng hierin voldoende water aan de kook. Als het kookt leg je de rol erin en draai je het gas uit. Doe de deksel op de pan en laat de rol zo'n 25 minuten garen in het hete water.

  5. Haal de rol uit het water en verwijder voorzichtig het plasticfolie. Snijd de rol met een scherp mes in plakken. Leg de plakken op borden en serveer meteen.

  6. Extra tip: de rouleau is zo al heel erg lekker, boterzacht en mals. Persoonlijk vind ik het lekkerder als er een 'gebakken' randje aan zit. Ik bak de plakken dan ook altijd nog even aan in boter in de koekenpan voordat ik ze serveer. 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge