Ga terug
Print

Bánh Mì met biefstuk

Bánh Mì is een Vietnamees belegd broodje

Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Vietnamees
Totale tijd 20 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

Voor de biefstuk

  • 60 ml soja saus
  • 1 el vissaus
  • 3 el olijfolie
  • 4 stengels sereh (citroengras, heel fijn gesneden)
  • 2 tl rijstazijn
  • 1 tl honing
  • 1 tl verse gember (heel fijn gesneden)
  • 2 teentjes knoflook (heel fijn gesneden)
  • beetje witte peper
  • beetje zout
  • 4 biefstukjes

Voor de zoetzure groente

  • 1 rettich (julienne gesneden, evt. vervangen door radijsjes)
  • 1 winterwortel (julienne gesneden)
  • 1 tl zout
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 tl suiker
  • 250 ml witte wijnazijn

Voor het broodje

  • 2 stokbroden of baquettes
  • ongezouten roomboter
  • mayonaise
  • 1 grote komkommer
  • 1 Rode peper (zonder zaadjes, fijn gesneden)
  • blaadjes van 1 bosje koriander
  • 1 el sojasaus

Werkwijze

Voor de biefstukken

  1. Maak een marinade van de sojasaus, vissaus, olijfolie, citroengras, rijstazijn, honing, gember en knoflook. Klop het allemaal goed door elkaar. Bestrooi de biefstukken met wat peper en zout en doe ze in een afsluitbare bak. Giet de marinade eroverheen, draai de biefstukken een paar keer zodat ze aan alle kanten in de marinade staan. Sluit de bak af en zet hem in de koelkast. Doe dit minimaal een uur, maar een hele dag of nacht is nog beter.

  2. Bak de biefstuk vlak voordat je gaat eten medium rare (ongeveer 4 à 5 minuten) en laat het vlees in aluminiumfolie even rusten. Snijd het dan in plakken.

Voor de zoetzure groente

  1. Doe de julienne gesneden rettich en wortel in een kom. Strooi er de zout en 1 tl suiker over. Kneed dit met je handen goed door de groente. Hierdoor zal er veel vocht uit de groente komen en de groente zal hierdoor slinken. Als je ongeveer een kwart van het volume kwijt bent, doe je het in een vergiet en spoel je het met koud water goed af. Druk het vocht er zoveel mogelijk uit en doe de groente vervolgens in een afsluitbare bak. Meng in een andere kom 250 ml water met de witte wijnazijn en de 100 gram suiker. Roer met een vork tot de suiker volledig is opgelost. Giet dit over de groente, sluit de bak af en zet tot gebruik in de koelkast. De groente moet minimaal een uur trekken en in ongeveer 4 weken houdbaar. 

Voor de broodjes

  1. Snijd de stokbroden in de lengte open en smeer de snijkanten in met de boter. Als je ze warm wilt eten, kun je ze beboterd nog even (een minuut of 2) in de oven stoppen op 220°C. 

  2. Smeer dan op de onderste helft van het broodje een beetje mayonaise. Snijd de komkommer in dunne plakjes en leg ze dakpansgewijs op de mayonaise. Strooi hier wat rode peper op. Hierop leg je dakpansgewijs de plakjes biefstuk. 

  3. Haal wat zoetzure groente uit de bak en knijp dit goed uit. Verdeel dit over de biefstuk en leg hierop een laag korianderblaadjes. Druppel er nog wat sojasaus over en snijd beide stokbroden in tweeën.