Print
Cajeta

Cajeta

Karamelsaus van geitenmelk

Gang Saus, Zoet
Keuken Mexicaans
Voorbereiding 5 minuten
Kooktijd 1 uur 40 minuten
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Porties 400 ml
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediƫnten

  • 1 liter Betsie's volle geitenmelk
  • 180 gram donker bruine suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl vanille extract

Werkwijze

  1. Doe de melk (houd 1 el melk apart om de baking soda in op te lossen) met de bruine suiker en het kaneelstokje in een pannetje met dikke bodem. Zorg voor een ruimere pan dan je denkt nodig te hebben, want het gaat na toevoeging van de baking soda flink bubbelen en in volume toenemen.  

  2. Laat het rustig en al roerend aan de kook komen en blijf goed roeren tot alle suiker is opgelost. Als het kookt haal je de pan van het vuur. Roer de baking soda los met de achtergehouden geitenmelk. Roer dit mengsel door de hete geitenmelk en wees bedacht op gebubbel en gesis. Het mengsel kan wel in volume verdubbelen, maar dat zakt ook gauw weer terug. 

  3. Als het is uitgebubbeld zet je de pan weer op het vuur en breng je het weer aan de kook. Laat het nu heel rustig inkoken terwijl je af en toe goed roert. Als je hiervoor een siliconen spatel gebruikt, kun je alles ook goed los houden van de bodem. Vergeet niet goed langs de randen in de pan te roeren. Het inkoken duurde bij mij ongeveer een uur en drie kwartier. Afhankelijk van het soort pan dat je gebruikt kan het bij jou iets langer of korter duren. 

  4. De saus is klaar als het de dikte heeft van bijvoorbeeld warme honing. Haal het dan van het vuur en laat het afkoelen. Als het is afgekoeld roer je de vanille extract erdoor.

  5. Je kunt het bewaren in een afsluitbare fles of pot in de koelkast. Het blijft dan wel een paar weken goed. De saus kan behoorlijk dikker worden in de koelkast. Je kunt het dan weer mooi vloeibaar krijgen door het even in de magnetron of een bak met heet water te zetten.