Site pictogram Out mijn keuken

De lekkerste gebakken aardappelen – recept

bijgerechten met aardappel gebakken aardappelen

De lekkerste gebakken aardappelen

De lekkerste gebakken aardappelen

Aardappelen bakken klinkt zo simpel en als je het trucje weet is het dat ook. Ik vind ze het allerlekkerst als ze een krokant laagje hebben, goudgeel van kleur zijn en lekker zacht van binnen. De truc hiervoor is na het voorkoken van de aardappelen ze bestrooien met een beetje bloem. Je kunt het best vastkokende aardappelen nemen, want die vallen niet zo snel uit elkaar bij het voorkoken. Zorg altijd dat je wat meer snijdt dan je denkt nodig te hebben, want hiervan wil iedereen een tweede keer opscheppen. 

2016-03-27 19.51.34De ultieme gebakken aardappelen krijg je door ze te bakken in eenden- of ganzenvet met een scheutje zonnebloemolie erbij. Als je deze zomer in Frankrijk op vakantie gaat, neem dan eens zo'n blikje mee naar huis uit de super- of hypermarché. Echt de moeite waard en in Frankrijk zeer betaalbaar. Tot die tijd volstaat (room)boter overigens prima!

Om ze een mooi goudgele kleur te geven bestrooi ik ze altijd met wat paprikapoeder. Het oog wil tenslotte ook wat!

 

De lekkerste gebakken aardappelen

Gebakken aardappelen met een krokant korstje

Gang Bijgerecht
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 1,2 kilo aardappelen (ong. 300 gram p.p.)
  • scheutje olijfolie
  • klont boter
  • zout
  • peper
  • paprikapoeder
  • 2 el bloem

Werkwijze

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Spoel ze schoon en doe ze in een pan met wat water en zout. Kook ze - afhankelijk van de grootte van de blokjes - in 1 tot 3 minuten net niet gaar. 

  2. Giet de aardappelblokjes af, doe ze terug in de pan en stoom ze droog. Schud ze daarna om met de bloem. 

  3. Verhit de olijfolie en de boter in een koekenpan en bak hierin de aardappelblokjes op goed hoog vuur, maar pas op voor aanbranden want de bloem brandt makkelijk aan. Schep dus regelmatig om. Voeg wat zout en peper toe en bestrooi de blokjes met wat paprikapoeder. Hierdoor krijgen ze een mooie goudgele kleur.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Mobiele versie afsluiten