Site pictogram Out mijn keuken

Rustieke saucijzenbroodjes – recept

Saucijzenbroodjes eet ik niet vaak, maar ik vind ze wel lekker. De kwaliteit van gekochte saucijzenbroodjes is heel erg wisselend. Bij de één is het met een vergrootglas zoeken naar een stukje vlees en bij de ander is het deeg droog en alleen weg te spoelen met een flinke slok thee. Wat nou als je ze zelf precies zo kunt maken als je ze zelf lekker vindt. Ik heb flink rondgeneusd op internet en in boeken en bladen en na het combineren van verschillende recepten kwam ik tot een heel acceptabel eindresultaat met de hieronder omschreven werkwijze. Voel je vrij om je eigen draai eraan te geven en meer of minder vlees te gebruiken. Je kunt ook prima experimenteren met de kruiden en specerijen.

Wat heb je nodig voor 15 saucijzenbroodjes:

Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en verwarm je oven voor op 180 graden. Vet een bakplaat (of twee, afhankelijk van de hoeveelheid broodjes die je maakt) in met boter en leg er bakpapier op. Doe alle ingrediënten behalve de bladerdeeg en wat daaronder genoemd staat in een grote kom en meng dit goed met elkaar. Dit gaat het lekkerst gewoon met je handen. Dit is overigens een uitstekend klusje voor kinderen om te doen. Als het mengsel wat te nat is, voeg dan nog wat paneermeel toe. Het mengsel moet stevig, glad en makkelijk te verwerken zijn. Het moet dus niet tussen je handen ‘weglopen’ (dan is het te nat) of teveel aan je handen vastplakken (dan is het te droog). Te droog is overigens minder erg dan te nat. saucijzenbroodjes 1Op ieder plakje bladerdeeg moet nu een ‘worstje’ van het gehaktmengsel komen te liggen.

Vervolgens vouw je om elk worstje het deeg heen en duw je het dicht met je vingers. Met een vork kun je er dan nog een leuk streepjespatroon in drukken. Zorg dat de deeg goed sluit, zodat het vlees er niet uit kan ‘lopen’. Op de foto van het eindresultaat zie dat mijn vlees er hier en daar doorheen komt. Het doet aan de smaak niets af, maar het ziet er iets minder mooi uit. Ik heb deze kleine ‘flaw’ weggepoets door het eindresultaat ‘rustiek’ te noemen. Vandaar rustieke saucijzenbroodjes….

De deegpakketjes moet je nu verdelen over de bakplaat en je moet ze even insmeren met het losgeklopte ei. Ik vind het lekker om er dan nog een beetje zout en peper over te doen, maar dat moet je helemaal zelf weten. Dan kunnen ze de voorverwarmde oven in en na ongeveer 25-30 minuten heb je heerlijke, op je eigen smaak afgestemde, (al dan  niet) rustieke saucijzenbroodjes! Lekker met een lepeltje mosterd of bij een kopje soep.

 

Nieuwsbrief ontvangen?



Mobiele versie afsluiten