Site pictogram Out mijn keuken

Kipschnitzel – recept

hoofdgerechten kip

KIpschnitzel

Gepaneerd vlees en ik zijn geen vriendjes. Ik vind het niet bijzonder lekker, maar ik krijg het ook vaak niet mooi gebakken. Schnitzels die je gepaneerd koopt gaan snel te hard in de pan en dan heb je verbrande stukjes en de rest smaakt naar karton. Niks an! Nou zag ik in een aflevering van Masterchef dat de kandidaten zelf in de weer gingen met paneer en dat leek me dan wel weer heel erg lekker. Vandaag ben ik ermee aan de slag gegaan en het resultaat was erg geslaagd. Misschien gaat het nog wel eens goed komen tussen gepaneerd vlees en mij…

Voor 4 personen heb je nodig:

20160406_201536Snij de kipfilets in de lengte doormidden zodat je vier stukken hebt. Leg de kipfilets tussen twee stukken vershoudfolie en sla ze plat. Daar heb je speciale hamers voor, maar met een zware koekenpan gaat het ook prima. Sla ze niet helemaal tot moes, maar doe het enigszins met beleid. Je moet mooie platte filetjes overhouden, maar ze moeten wel heel blijven. Strooi er daarna een beetje zout over.

 

 

De broodkruim heb ik gemaakt van witte casinoboterhammen, maar je kunt ook ander brood nemen. Ze gaan met korst en al in de blender en na een paar seconden heb je prachtig vers kruim. Meng de broodkruim met de Parmezaanse kaas, de citroenrasp, de peterselie en de peper in een kom, proef even of er nog wat zout bij moet. Doe in een andere kom de melk en het ei en kluts goed door elkaar met een garde. 

Bestuif de vier stukken kip nu met een beetje bloem. Haal ze een voor een eerst door het ei/melk mengsel en daarna door de broodkruimmix. Leg de gepaneerde stukjes kip op een bord en dek het af met vershoudfolie. Zet het nu een half uurtje in de koelkast zodat de paneerlaag wat kan opstijven. Ondertussen kun je je groente en aardappelen maken.

Als je zover bent verhit je in een koekenpan een flinke laag olijfolie. Als de olie goed heet is, leg je de schnitzels in de pan en zet je het vuur meteen een stuk lager. Halfhoog is prima. Het ‘vervoeren’ van de schnitzels kun je het beste doen met een plastic spatel zodat ze niet uit elkaar vallen. Bak nu de ene zijde ongeveer 4 minuten. Het moet mooi goudbruin en krokant zijn. Draai de schnitzel dan om en bak de andere kant totdat deze ook een goudbruin kleurtje heeft. Als je wilt kun je ze even uit laten lekken op keukenpapier. Bij mij was dat niet nodig.

Ik heb er deze gebakken aardappelen bij gedaan en gestoomde broccoli. Als je broccoli stoomt (een minuutje op 5/6) houdt het veel meer bite en smaak. Je kunt speciale stoommandjes krijgen die in je pan passen, maar het gaat ook met een (metalen) vergiet boven kokend water met de deksel erop. Probeer maar eens!

P.S. en dat dan je jongste vlak voor het slapen gaan naar je toekomt met het verzoek of je dit alsjeblieft nog heel vaak wilt maken ❤

Mobiele versie afsluiten