Site pictogram Out mijn keuken

Kaasfondue met truffel

hoofdgerechten vegetarisch kaasfondue

Kaasfondue met truffel

Ik ga een bekentenis doen: ik lustte tot ongeveer mijn 26/27ste absoluut geen kaas. Ik vond het vies in alle soorten en maten. Na mijn kindertijd, waarin ik het waarschijnlijk een keer niet lekker heb gevonden, heb ik het ook niet meer geprobeerd. Ik ben er gewoon simpelweg vanuit gegaan dat ik het toch niet lekker zou vinden. Toen ik in Leeuwarden op de middelbare school zat, had ik een vriendin die af en toe op vrijdag op de markt Franse stinkkaas ging kopen voor het weekend. Ik liep dan altijd steevast 3 meter bij haar vandaan. Oeh wat vond ik dat stinken! Toen ik vervolgens ging studeren in Groningen en ik voor het eerst bij mijn (nu nog altijd beste) vriendin ging eten … kaasfondue! Ik dacht dat ik gek werd.

Pas op mijn 26 of 27ste ben ik weer eens voorzichtig kaas gaan proberen. Eerst een beetje door de pasta en vervolgens zelfs een heuse boterham met kaas. Inmiddels kan ik me er niets meer bij voorstellen dat ik het ooit niet lekker heb gevonden. Het is namelijk één van mijn lievelingsingrediënten geworden. Op brood eet ik het liefst oude kaas met een zoutkorreltje erin, bij de borrel ben ik gek op zachte Franse of Italiaanse kazen en door de pasta eet ik het liefst Parmezaanse kaas. Ik ben zelfs een echte kaasfondue fan geworden! Vooral deze kaasfondue is een feestje om te eten.

Ingrediënten voor 4 personen:
Bereiding:

Verwijder de korstjes van de emmentaler en gruyère en rasp de kazen grof. Als je je kaas bij een kaasboer koopt, kun je vragen of ze het voor je willen raspen. Dat scheelt weer een hoop werk! Verwijder de korst van de taleggio (of port salut) en snijd de kaas in blokjes. Halveer de teen knoflook en wrijf een pan met dikke bodem ermee in. Schenk de wijn (of de melk) in de pan en verhit rustig op middelhoog vuur. Voeg dan alle kaas toe en laat al roerend rustig smelten. Meng de maizena met het water en voeg al roerend toe aan de kaasfondue.

Als je melk gebruikt is de kaas waarschijnlijk dik genoeg zonder maizenapapje, maar bekijk zelf even of je het nodig vindt. Deze keer was bij mij de dikte met maizenapapje nog niet helemaal goed, dus ik heb er nog een tweede hoeveelheid van het maizenapapje door gedaan. Je ziet het vanzelf als het goed ‘pakt’. Blijf roeren tot er een egaal mengsel ontstaat en meng dan de truffeltapenade (hoeveelheid naar smaak) erdoor. Snijd het stokbrood in sneetjes en serveer het bij de kaasfondue om mee te dopen. Serveer er ook wat groentes bij die je in de fondue kunt dopen. Houd de kaasfondue op tafel warm op een brandertje en roer het regelmatig nog even door.


2016-07-02-18-46-20

Mobiele versie afsluiten