Site pictogram Out mijn keuken

Andijviestamppot met speklapspiraal spiesen

Stamppot doet vaak aan de winter denken, maar andijviestamppot eet ik het hele jaar door. Ik vind het altijd een fijne maaltijd voor door de week. Snel klaar, voedzaam en lekker. Bovendien kun je er lekker mee variëren. Doe er bijvoorbeeld eens fijngesneden zongedroogde tomaatjes door of wat geraspte kaas. Meestal doe ik spekjes door een stamppot en deze keer heb ik dat gedaan door middel van spiralen van speklapjes. Als je kids  hebt die graag helpen in de keuken, is dit een heel leuk klusje voor ze.

Voor 4 personen heb je nodig:

Schil de aardappelen, spoel ze goed af en zet ze op in een laagje water met zout. Kook ze goed gaar, zodat ze straks makkelijk te stampen zijn. Snijd intussen de speklappen in lange repen.


2016-07-22-19-29-08




Speklap spiraal

Als je naturel speklapjes hebt, kruid ze dan nog even goed met zout, peper en eigenlijk kan verder alles wat je lekker vindt. Paprikapoeder, kerriepoeder, ras el hanout … Prik het begin van de reep aan een satéprikker en draai de reep er dan omheen. Zet hem bij de punt vast. Bak de speklap spiralen in de koekenpan of op de barbecue (of grill in de oven) gaar. Als de aardappelen gaar zijn stamp je ze fijn. Giet er dan een scheutje melk in en wat klontjes boter. Stamp en roer goed door. Voeg kleine scheutjes melk en klontjes boter toe totdat je tevreden bent over je puree.

Breng op smaak met zout en peper. Roer dan de andijvie erdoor. Schep de andijvie op borden en leg de spiesen eroverheen. Zo heb je van een dagelijkse maaltijd toch iets bijzonders gemaakt!



Mobiele versie afsluiten