Site pictogram Out mijn keuken

Surinaamse Roti

hoofdgerechten kip

Roti met kip

Als we roti eten, komt het meestal van ons plaatselijke Surinaamse afhaalrestaurant. Toch wilde ik het wel eens zelf gaan maken en het kwam dus heel goed uit dat er een stap-voor-stap recept stond in Foodies Magazine van augustus 2016, overigens weer een fijn nummer om in huis te halen. En omdat het eindresultaat zo goed was, wil ik het recept graag met jullie delen.

Surinaamse roti met kip masala

Roti is door de emigrerende Hindoestanen uit India meegenomen naar Suriname. Roti zijn niet zoete pannenkoekjes die gemaakt worden van kikkererwten of gele spliterwten. De roti wordt gegeten met een vulling die vaak bestaat uit een soort curry gemaakt van kip, kousenband, aardappelen en masalapoeder. De vulling  schep je in de roti en traditioneel eet je dat dan met je handen. Streetfood dus eigenlijk. 

Masala

Masalapoeder is een mengsel van allerlei Indiase specerijen dat een lekkere pittige smaak aan je gerecht geeft. Als je niet zo heel erg van flinke pit houdt, doe dan eerst een beetje bij je saus en proef. Zo kun je heel makkelijk de smaak van je saus aanpassen aan je eigen smaak. Met de pit in deze saus viel het - ondanks de 2 rode pepers - overigens wel mee. De zaadjes en zaadlijsten haal je uit de pepers, dat scheelt een hele hoop. Ben je nou echt een liefhebber van pit, laat de zaadjes er dan lekker inzitten. 

Het volledige recept vind je hieronder. Als je nog vragen en/of opmerkingen hebt, dan hoor ik het graag!

 

 

Roti

Surinaams streetfood

Gang Hoofdgerecht
Voorbereiding 30 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 150 gram gekookte kikkererwten
  • 400 gram bloem + wat extra voor op het werkblad
  • zout & peper
  • 4 el olie
  • 300 gram kruimige aardappelen
  • 300 gram kousenband
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 rode pepers
  • 500 gram kippendijfilet
  • 2 tl Surinaams masalapoeder
  • 1 kippenbouillonblokje

Werkwijze

  1. Doe de kikkererwten in een vergiet en spoel ze onder koud water even goed af. Laat ze uitlekken en maal ze vervolgens tot pasta in een vijzel (als je werkt aan je spierballen) of in een hakmolen. Doe ze dan in een kom en voeg de bloem, het zout, 2 el olie en ongeveer 200 ml lauwwarm water toe. Kneed hiervan een soepel deeg, dat best een beetje plakkerig blijft. Voeg wat water toe als het te droog blijft, voeg wat bloem toe als het te nat is. Laat het deeg vervolgens even rusten.

  2. Verdeel het deeg dan in 10 stukjes, bestuif je werkblad met bloem en rol van de deegporties dunne, ronde pannenkoekjes. Doe ook wat bloem op je handen en op je deegroller, anders blijft het teveel plakken. Bak de roti stuk voor stuk in een droge koekenpan aan twee kanten goudbruin.

Voor de vulling:

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes niet groter dan wat je in 1 hap in je mond kunt nemen. Kook ze gaar in gezouten water (die zal zo'n 5 tot 8 minuten duren, als je er makkelijk met een vork in kunt prikken zijn de stukjes gaar). Giet ze dan af en stoom te droog. Snijd intussen de kousenband in stukjes van 10 cm, was ze en zet ze apart tot gebruik. Pel en snipper de ui en de knoflook. Snijd de rode peper doormidden en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Snijd de peper in kleine stukjes (of ringetjes). Snijd het kippenvlees in blokjes en doe er wat zout en peper op.

  2. Verhit wat olijfolie in een braadpan en bak hierin de kippenblokjes in ongeveer 10 minuten goudbruin. Doe dan de ui, de knoflook, de peper en de masalapoeder erbij en bak dit even een paar minuutjes mee. Blus dit af met 300 ml water en verkruimel het bouillonblokje erboven. Breng aan de kook, voeg de kousenband toe en laat dit 10 minuten op halfhoog vuur pruttelen. Voeg op het laatste de aardappelstukjes toe aan de vulling. Proef en breng op smaak met peper en zout.

Notities

Serveer het samen met de roti.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?



Mobiele versie afsluiten