Site pictogram Out mijn keuken

In the spotlight: Over Drank van Meneer Wateetons (+ recept droplikeur)

over drank cover

Ken je Meneer Wateetons? Zo niet, dan wordt dat de hoogste tijd. Naast een erg vermakelijke website en allerlei andere activiteiten op culinair gebied, schrijft meneer ook boeken, in zijn eigen karakteristieke schrijfstijl. Er staan inmiddels vijf titels op zijn naam waarvan onlangs de laatste uitkwam: Over Drank. Van uitgever Carrera Culinair kreeg ik een exemplaar opgestuurd en ik heb het met bijzonder veel plezier gelezen. Verder mocht ik uit het boek een recept met jullie delen en ik heb gekozen voor een recept waar de 16-jarige in mij heel erg blij van wordt: droplikeur! Ken je dat nog? Tegenwoordig natuurlijk heel erg not done als je 16 bent, maar toen ik 16 was (ergens in de stone ages) mocht dat nog. Dat verklaart een hoop hoor ik je denken ... 

Het boek

Het boek is een lijvig standaardwerk van ruim driehonderd pagina's. Ik vind de cover heel erg mooi, ik houd van deze stijl fotografie, niet mooier gemaakt dan het is. Verder door het boek verspreid vind je verschillende foto's van ingrediënten, flessen en materialen die je nodig kan hebben in diezelfde stijl. Het boek bevat vijf hoofdstukken. De eerste en de laatste heten 'indrinken' en 'nadorst'. De drie hoofdstukken daar tussen gaan over 'wijn', 'bier' en 'sterkedrank'. 

Indrinken

In dit hoofdstuk legt Meneer uit hoe alcohol precies ontstaat, wat er precies in je lichaam gebeurt als je alcohol drinkt en hoe een kater precies ontstaat. Verder komt aan bod wat je nodig hebt en aan welke (geschreven en ongeschreven) regels je je moet houden. 

 

Wijn

En dan aan het werk. We beginnen met ruim honderd pagina's over wijn maken. De basis is simpel, maar om de wijn ook echt lekker te maken komt er wat meer bij kijken. In dit hoofdstuk vind je alle informatie die je nodig hebt over soorten druiven, soorten gist, zuren, suikers, tannines, hout en essentiële hulpmiddelen bij het maken van wijn. Het hoofdstuk leest lekker en je begrijpt in één lezing wel een beetje wat de bedoeling is. Meneer loodst je stap voor stap door het proces en geeft recepten voor verschillende soorten wijn. Verder laat hij zien hoe je port, sherry en madera maakt. Verder lees je hoe je wijn kunt maken van andere soorten vruchten. 

Quote:
"Bananen, bloody mary's, vitamine B, amandelen, kippensoep, rauwe kool, ei en een kransje van peterselie om je nek. Allemaal vermeende remedies om het grootste nadeel van het drinken van alcohol (vooruit: naast dik worden, verslaving, spijtinducerende aankopen, auto-ongelukken en onenight-stands) te bezweren. Want de kater, die komt inderdaad later."

Bier

In het tweede inhoudelijke hoofdstuk wordt je stap voor stap uitgelegd hoe je zelf thuis bier kunt brouwen. Meneer vertelt alles over de ingrediënten die je nodig hebt en welke materialen je moet gebruiken. Het is een flink karwei, maar ik lees dat het keer op keer de moeite waard blijkt te zijn. In ieder geval moet het met dit boek in de hand kunnen lukken. Achterin het hoofdstuk vind je nog een aantal recepten voor bijvoorbeeld no waste broodbier, bleke betty, wietbier en het pieperbier van InStock. Wil je niet zelf bier maken, dan is dit evengoed een bijzonder leuk hoofdstuk om te lezen. 

Sterkedrank

Het derde inhoudelijke hoofdstuk gaat over distilleren en het maken van likeuren. In dit hoofdstuk lees je wat je daarvoor precies nodig hebt en de theorie die je nodig hebt om te weten waarmee je bezig bent. Bij de recepten vind je onder andere gin, jenever, calvados en rum. Verder zijn een aantal likeuren opgeschreven, waaronder muntlikeur, smoky theelikeur, beerenburg, limoncello, advocaat en de droplikeur waarvan ik het recept met jullie mag delen. In het laatste hoofdstuk (nadorst) lees je meer over de auteur en staan de indexen, literatuurlijsten en registers.

Conclusie

Heb je helemaal geen belangstelling voor drank maken of ben je geen liefhebber van alcohol, dan nóg is dit een heel leuk boek om te lezen. Meneer heeft namelijk een heel prettige schrijfstijl en een bijzonder fijn gevoel voor humor. Als je wél graag eens zelf iets alcoholisch wilt produceren, dan vind je in dit boek alle informatie die je daarvoor nodig hebt en genoeg ruimte om je eigen interpretatie te geven aan je drankje met de technieken die worden aangereikt. Zo kun je dus bijvoorbeeld je eigen speciaalbier ontwikkelen. Dus: op je verlanglijst met dit boek!

Te koop oa bij Bol.com voor €29,99

Zoals beloofd hieronder het recept voor droplikeur uit 'Over Drank'. Ik heb hiervoor met toestemming van de uitgever de letterlijke tekst uit het boek overgenomen, om ongelukken te voorkomen zeg maar 😉 En zoals de schrijver beloofde: mijn innerlijke puber werd hier heel blij van.

 

Droplikeur

Verbazingwekkend eenvoudig te maken, dit drankje. Aan de slag, de puber in je zal je dankbaar zijn.

Gang Drankjes
Auteur Meneer Wateenons

Ingrediënten

  • 175 gram van je favoriete drop
  • 250 milliliter water
  • 250 gram suiker
  • 400 milliliter wodka of een andere neutrale alcohol

Werkwijze

  1. Hak de dropjes fijn en verhit ze al roerend met het water tot ze zijn opgelost. Dit duurt wel even.

  2. Voeg al roerend de suiker toe en laat ook oplossen.

  3. Laat afkoelen en voeg de wodka toe.

  4. Laat optioneel nog een tijdje klaren en hevel af.

  5. Bottel en laat bij voorkeur nog minimaal een maand rijpen.

Notities

Alcoholpercentage: circa 20%
Suikergehalte: circa 25%

Tips en variaties:
- Kook optioneel een paar laurierblaadjes, een paar gram anijs of een zoethoutstokje mee.
- Vervang een paar dropjes door salmiakballen, met van dat verrukkelijke poeder erin.
- De likeur wordt niet helemaal zwart, net als drop is het als je het in de winkel koopt bijgekleurd. Gebruik eventueel wat norit (geen ontkleurende actieve kool natuurlijk).

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Mobiele versie afsluiten