Site pictogram Out mijn keuken

Review: De man die koken kan – Walter Luitwieler

kookboeken De man die koken kan

'Zit er iemand te wachten op nog een blogger die zich in het schrijversvak stort?' vraagt auteur Walter Luitwieler zich af op pagina 19. Mijn antwoord lees je onder aan dit artikel.

Walter Luitwieler is de man achter de kookblog "De man die koken kan" en is één van de weinige mannelijke bloggende hobbykoks. Wat ik met name bijzonder vind aan Walters blog is dat hij zich niet specifiek richt op mannen. Niet overdreven veel open vuur, whiskey en leren kookschorten, maar vooral veel recepten voor (drukke) gezinnen waar nou eens niet mama maar papa achter het fornuis staat. 

De auteur vertelt in het eerste deel van het boek openhartig over de weg die hij heeft afgelegd tot het moment dat dit kookboek een feit was.  Een zoektocht naar het hoe en waarom in het leven, het tegen je grenzen aanlopen en het pakken van kansen die je geboden worden.

Het boek

Het boek heeft een fijn formaat voor een kookboek, niet te groot, niet te klein. Het papier is stevig genoeg om niet om de havenklap spontaan om te slaan, zodat je met je vieze kookhanden weer de goede pagina terug moet gaan zoeken. De foto's van de gerechten zijn van de auteur zelf en de stijl spreekt mij erg aan. Je kunt goed zien wat de bedoeling is en de foto's zijn niet overdreven gestyled, maar echt. Verder zijn er sfeerbeelden opgenomen en foto's van de auteur in actie, gemaakt door fotograaf Jordi Huisman. De index is overzichtelijk en zoeken gaat dus makkelijk.

De inhoud

Het 'werkdeel' van het boek opent met uitleg over de recepten en begint met negen ontbijtrecepten voor alle dagen van de week. Denk aan volkorenpannenkoeken, granola en volkoren noten-rozijnenbrood. Daarna volgt een hoofdstuk met avondmaaltijden voor alle dagen van de week. Hier vind je bijvoorbeeld Walters basis pasta- of pizzasaus, een romige maïssoep, falafel uit de oven en een snelle tomatenbroccolisoep met ballen. In het hoofdstuk maaltijden, desserts en gebak voor bijzondere momenten vind je gerechten waar je iets meer tijd voor moet uittrekken zoals bijvoorbeeld krokant buikspek met tortilla's, pulled pork uit de oven of een feestelijke meatloaf. Allemaal gerechten die goed te doen zijn en in de receptuur wordt duidelijk uitgelegd wat je moet doen. Ook voor beginners is hier genoeg inspiratie te vinden. Het boek sluit af met het hoofdstuk desserts en gebak. Hierin vind je lekkers als chocoladecrumble met fruit, amaretto cantuccini-ijs en toblerone cheesecake. Hoe goed klinkt dat?

Conclusie

Walter Luitwieler heeft een erg toegankelijk kookboek gemaakt waarin genoeg inspiratie te vinden is voor beginnende koks, maar ook voor hobbykoks die al wat langer achter de potten en pannen staan. In veel recepten worden verrassende combinaties gebruikt en ze zijn absoluut het proberen waard. Het is een boek dat mooi staat in je boekenkast, maar dat je daar beslist niet moet laten staan. Je moet het op je aanrecht leggen, bladeren kiezen en koken maar! Het is een boek dat na een paar maanden lekker onder de tomatensausspetters en chocoladevingerafdrukken moet zitten. Dus JA, we zaten zeker nog te wachten op nog een blogger die zich in het schrijversvak stort.

Het boek is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com voor €24,95.

Goed nieuws!

Goed nieuws, want van de auteur en de uitgever mag ik een recept uit het boek met jullie delen. Ik heb gekozen voor het recept dat ik ook zelf inmiddels heb uitgeprobeerd: de 'Spareribs uit de oven met appelstroopglacering'. Moet je echt eens maken!

 

Spareribs uit de oven met appelstroopglacering

Weer eens wat anders dan spareribs met de traditionele barbecuesaus

Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen
Auteur Walter Luitwieler

Ingrediënten

  • 1,5 kilo spareribs

Voor de kruidenrub

  • 2 tl piment
  • 0,5 tl zout
  • 1 tl tijm
  • 1 el donkere basterdsuiker
  • 0,5 tl zwarte gemalen peper
  • 2 tl gemalen venkelzaad
  • 2 tl knoflookpoeder

Voor de appelstroopglacering

  • 200 gram appelstroop
  • 80 gram ketchup
  • 4 tl ketjap manis
  • 4 tl donkerbruine basterdsuiker
  • 2 tl knoflookpoeder
  • snufje kaneel
  • chilipoeder naar smaak

Verder nodig:

  • keukenpapier
  • vershoudfolie
  • aluminiumfolie
  • bakpapier
  • steelpan
  • kwastje

Werkwijze

Een dag van tevoren

  1. Verwijder de vliezen van de spareribs of vraag je slager dit te doen. 

  2. Meng alle ingrediënten voor de rub in een bakje en wrijf de ribben hier zorgvuldig mee in. Leg de ribben dan op elkaar en pak ze in in vershoudfolie. Leg ze in de koelkast en laat minimaal een nacht liggen. 

De volgende dag

  1. Haal het vlees een half uur voor het de oven ingaat uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C (hete lucht iets lager). Leg de ribben per 2 op elkaar en pak ze zorgvuldig dubbel in met aluminiumfolie. Pak ze losjes in, zodat de botjes niet door de folie gaan prikken. 

  2. Leg de pakketjes op je ovenrooster op een vel bakpapier (of op een bakplaat met bakpapier) en schuif het in de oven. Laat de ribben 2 uur tot 2 uur en 15 minuten garen.

  3. Maak intussen de glacering. Doe alle ingrediënten hiervoor in een steelpannetje en breng het met een scheutje water rustig aan de kook. Roer erin met een garde. Zodra het kookt kan het vuur laag. Laat het dan nog even rustig pruttelen, zodat het wat indikt (een minuut of 3). Schenk het dan over in een bakje en laat het afkoelen. 

  4. Haal de ribben na de baktijd uit de oven en verwijder de folie. Leg ze op een nieuw vel bakpapier en smeer ze met een kwastje aan alle kanten in met de glacering. Schuif ze dan nog 10 minuten terug de oven in. Herhaal niet nog 1 keer (dus nog een keer insmeren en 10 minuten in de oven).

  5. Daarna zijn ze klaar en kun je aan tafel. 

 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Het boek is mij voor het schrijven van dit artikel ter beschikking gesteld door de uitgever (Aerial)
©Outmijnkeuken.nl

Mobiele versie afsluiten