Site pictogram Out mijn keuken

Recensie | De Zilveren Lepel Napels en de Amalfikust

De Zilveren Lepel
De Zilveren Lepel Napels en de Amalfikust

De Italiaanse kookboeken serie De Zilveren Lepel kennen jullie vast. Ik schreef al eens eerder over De Zilveren Lepel en De Zilveren Lepel Pasta. Twee van mijn favoriete boeken waar ik veel inspiratie uithaal. Nou ben ik ook een grote liefhebber van de Italiaanse keuken. De gerechten zijn vaak eenvoudig en puur en zitten bomvol smaak. Deze prachtige serie Italiaanse kookboeken heeft nu een nieuwe telg: De Zilveren Lepel Napels en de Amalfikust. Het is een gebied in Italië waar ik nog nooit ben geweest maar dat hoog op mijn verlanglijstje staat, zeker nu ik dit boek heb gelezen.

Kaartje gebied rond Napels

De Zilveren Lepel Napels en de Amalfikust: het boek

Dit boek zit bomvol recepten die hun oorsprong vinden in de vruchtbare Zuid-Italiaanse regio Campanië. De Amalfikust is beroemd om de citroenen die er groeien en door de combinatie van koele berglucht uit de Apennijnen en de vulkanische bodem is het een ideale plek voor wijngaarden. De gerechten zijn veelal gemaakt met lams- of varkensvlees en ook hazelnoten en kastanjes worden veelvuldig gebruikt. Wist je trouwens dat zowel het espressoapparaat als de pizza afkomstig is uit Napels? Op pagina 24 van het boek vind je een handig overzicht van alle culinaire festivals die in de streek worden gehouden. Zo vind in augustus in Maiori (Salerno) het Festa della melanzana alle cioccolata plaats, het Aubergine-met-chocoladefestival, dus .... dat wil je toch niet missen! Opvallend dat er in 11 van de 12 maanden culinaire festivals plaatsvinden, alleen in februari staat er niets op de kalender. 

 

De Zilveren Lepel Napels en de Amalfikust: de recepten

De recepten zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken: Napels, Caserta, Salerno en de Amalfikust, Avellino en Benevento. Per streek wordt wat dieper ingegaan op de specialiteiten en en bijzonderheden. In het hoofdstuk over Napels vind je bijvoorbeeld recepten als Gonfietti (ansjovis koekjes), Pizza Napoletana (Napolitaanse pizza) en Torta Caprese alle Noci (Notentaart uit Capri). In het hoofdstuk over Caserta vind je bijvoorbeeld Caprese di Mozzarella di Bufala (mozzarellasalade met tomaat), Lasagne ai Carciofi (lasagne met artisjokken) en Spezzatino di Maiale (gestoofd varkensvlees). In het hoofdstuk over Salerno en de Amalfikust zijn onder andere opgenomen: Pizza Margherita, Struffoli en Cannelloni alla Sorrentina (Cannelloni uit Sorrento). In het laatste hoofdstuk over Avellino en Benevento vind je recepten als Zuppa Santé (santésoep), Gattò di Patate (aardappeltaart) en Pizza di Scarola (andijviepizza). Het boek staat verder vol met prachtige foto's en hele leuke (culinaire) informatie over de streek.

Pizza Napoletana

De Zilveren Lepel Napels en de Amalfikust: een recept uit het boek

Erg leuk dat ik een recept uit het boek met jullie mag delen. Wat dacht je van deze notentaart? Ik ga hem in ieder geval eens proberen!

Notentaart uit Capri

Notentaart uit Capri
Voorbereiden: 40 minuten
Bereiden: 1 uur
Voor 8-10 personen

— 200 g pure chocolade (liefst70% cacaobestanddelen),in stukjes
— 8 eieren, gesplitst
— 1 eetlepel citroensap
— 250 g boter,op kamertemperatuur
— 250 g suiker
— 300 g walnotenof amandelen, gehakt
— poedersuiker

Verhit de oven tot 180 °C.Bekleed de bodem van een taartvorm van 26 cm doorsnee met een rond stuk bakpapier; beboter de zijkanten en bestuif ze met bloem. Smelt de chocolade in een bain-marie. (Of legde stukjes chocolade in een geschikte kom in de magnetron en verhit ze gedurende periodes van 30 seconden tot ze gesmolten zijn; roer na elke periode.) Haal de kom van de hittebron en laat de chocolade afkoelen.

 

Klop de eiwitten met het citroensap in ca. 5 minuten tot stijve pieken.Klop de boter en suiker in een kom tot een lichte en luchtige massa (2 -3 minuten). Meng die grondig met de dooiers, walnoten en afgekoelde chocolade. Spatel er dan de eiwitten door.

Giet het beslag in de vorm en zet hem 1 uur in de oven. Dek het gebak tegen het einde van de oventijd zo nodig af. Laat het gebak afkoelen, leg het op een schaal en bestrooi het met poedersuiker.

 

De Zilveren Lepel Napels en de Amalfikust: conclusie

Ik was fan van de Italiaanse kookboeken serie De Zilveren Lepel en dat blijf ik met dit nieuwe deel zeker ook nog wel even. Wat een fijn boek om in de bladeren, te lezen en uit te koken. Houd je van de Italiaanse keuken, dan kan ik je sowieso de hele serie aanbevelen, maar dit nieuwe deel doet zijn oudere broers en zussen zeker eer aan. Echt een aanwinst in mijn boekenkast!

Het boek is onder andere te koop bij Bol.com voor €35,00 (gratis verzending). Bij Bol kun je overigens ook de andere titels van De Zilveren Lepel vinden. 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Het boek is mij voor het schrijven van dit artikel ter beschikking gesteld door de uitgever (Het Spectrum)
Het recept en de foto's zijn met toestemming geplaatst
©Outmijnkeuken.nl

Mobiele versie afsluiten