Site pictogram Out mijn keuken

Boekbespreking | Vakantiekookboek Italië – Onno Kleyn

Vakantiekookboek Italië - Onno Kleyn

Vakantiekookboek Italië - Onno Kleyn

In 2006 verschenen van de hand van Onno Kleyn het 'Reiskookboek Italië'. In diezelfde serie verscheen een Spaanse versie en een Franse versie. De hele serie is in 2017 opnieuw verschenen in een compleet herziene uitgave. Het zijn kleine, lichte en handzame boekjes met een flexibele cover, die je makkelijk nog kwijt kunt in je koffer. Ik kreeg van uitgeverij Nijgh & Van Ditmar de versie 'Italië' opgestuurd en nam het boekje mee op vakantie (naar Italië) om uit te proberen.

Foto: Jurjen Drenth

Foto: Jurjen Drenth

De auteur

Onno Kleyn (1957) is al bijna dertig jaar culinair- en wijnjournalist en schrijver van vele, vele kook- en culinaire boeken. De schrijver heeft al zo'n 40 culinaire titels op zijn naam staan. Kleyn is het meest bekend van zijn culinaire rubrieken in De Volkskrant en begeleidt sinds 2011 ook aankomend culinair schrijftalent met de Academie Culinair Schrijven. Eind 2016 verscheen 'De Grote Kleyn' een indrukwekkend standaardwerk dat ik regelmatig opensla om iets op te zoeken om inspiratie op te doen. 

Vakantiekookboek Italië - wat kun je verwachten?

In dit boekje vind je een verzameling van gerechten met verse ingrediënten die makkelijk te bereiden zijn. Veelal kun je op de camping met de recepten uit de voeten, voor sommige recepten is een keuken in een appartement of agriturismo wel handiger. En aangezien uit cijfers blijkt dat er in Frankrijk meer gekampeerd wordt en in Italië meer geappartement (zelf verzonnen woord!) zijn de recepten in de Frankrijk versie van dit boek meer geënt op gebruik op de camping.  Heb je helemaal geen zin om te koken dan geeft de schrijver je ook een aantal kant-en-klaar tips. 

Vakantiekookboek Italië - boodschappen doen

Kleyn besteedt voordat hij losbarst met heerlijke recepten een hoofdstuk aan 'boodschappen doen'. Nou vind ik dat persoonlijk het hoogtepunt van een vakantie in het buitenland: die mega supermarkten, plaatselijke marktjes en foodhallen, dus dat hoofdstuk is aan mij wel besteed. Hij legt uit wat je waar kunt krijgen en hoe de verschillende dingen precies heten. Ook besteedt hij aandacht aan 'eten uit de natuur'.

Vakantieboek Italië - de recepten

De afdeling 'recepten' begint met verschillende eenvoudige Italiaanse salades, gevolgd door voorgerechtjes en lunchhapjes en een aantal gerechten met gedroogde pasta en een aantal gerechten met gevulde pasta. Uit het hoofdstuk met gedroogde pasta's maakte ik in ons Italiaanse appartementskeukentje de penne alla boscaiola. Lekker!

Penne alla Boscaiola

Hierna vind je nog een hoofdstuk met makkelijke recepten voor soep, rijst, vis, vlees, groente en natuurlijk: dolci (toetjes). Uit het hoofdstukje over rijst maakt ik na een warme dag de risotto con gamberoni (risotto met gamba's). Opnieuw een schot in de roos, eenvoudig en smaakvol. Omdat je je bouillon warm moet houden en dus zeker twee pitten nodig hebt, is het misschien niet zo'n handig recept als je basic kampeert, maar heb je een beetje keuken dan kun je dit al snel maken. 

Risotto con Gamberoni

Vakantiekookboek Italië - wat staat er verder in?

Na de recepten vind je de informatie waar je ontzettend veel gemak van gaat hebben: de woorden- en begrippenlijsten! Wat is bijvoorbeeld een kilo in het Italiaans, hoe vraag je om een beetje minder of een beetje meer en hoe onderscheid je een 'dik stuk' van een 'klein stuk' op de verpakking van een product. Daarna een woordenlijst Nederland - Italiaans en Italiaans - Nederlands voor alle producten die je als gemiddelde toerist tegen zou kunnen komen. Gelukkig past het boekje makkelijk in een bescheiden rugzak of handtas en kun je het overal mee naar toe nemen.  

Vakantiekookboek Italië - Conclusie

Ga je naar Italië, Spanje of Frankrijk op vakantie en wil je eens iets anders bereiden dan alles wat je op je skottelbraai kunt mikken? Neem dan een Onno Kleyn mee, blader het even door voordat je naar de inheemse super gaat en maak eens iets uit het gebied waar je vertoeft. Ter plekke smaakt het altijd nog veel lekkerder dan thuis! Je vindt in ieder geval alle informatie die je daarvoor nodig hebt in dit handige en handzame boekje, dus een excuus heb je niet meer. 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Het boek is mij voor het schrijven van deze recensie door de uitgever ter beschikking gesteld
De foto van de Italiaanse vlag in de uitgelichte afbeelding komt van Pixabay
©outmijnkeuken.nl

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Mobiele versie afsluiten