Site pictogram Out mijn keuken

Recept | Poké Bowl met gemarineerde tonijn

Poke Bowl met tonijn
Poké Bowl met Tonijn

Poké Bowl met tonijnConfessions of a foodie ... ik ben niet iemand die bovenop de laatste voedselhypes zit en die achter iedere trend aanholt. Nee, daar ben ik veel te nuchter voor en hé ... ik ben de 40 inmiddels ruim gepasseerd. Mis ik daardoor iets? Meestal niet. Heel soms ga ik overstag en probeer ik toch eens iets hips en nog minder vaak valt het dan in goede aarde. Dat overkwam me twee weken geleden toen ik met de pubers in Groningen op jacht was naar schoolspullen voor het nieuwe jaar. We streken neer op De Grote Markt (terwijl het kermis is - what was I thinking!) voor de lunch en 'De Drie Gezusters' had een poké bowl op het menu staan. Terwijl mijn kinderen zich tegoed deden aan een uitsmijter met zalm (!) kreeg ik een kommetje groenvoer te verstouwen. Gelukkig moeten de vakantiekilo's er nog af ... Maar mensen, ik vond het toch lekker! Ik ben gek op sushi en dit is eigenlijk sushi in een kom. De vis was heerlijk gemarineerd, de rijst mooi op smaak en de verschillende groentes maakten het helemaal af. Een foodie gaat dan vervolgens ook meteen thuis aan de slag, dus vandaag verveel ik jullie met mijn versie van een poké bowl met tonijn!

Poké Bowl, wat is het?

De Poké Bowl is oorspronkelijk een Hawaiiaans gerecht, meestal op basis van gemarineerde verse vis (vaak tonijn of zalm) en (sushi) rijst. Verder voeg je er groente en/of fruit aan toe op basis van je eigen smaak. Kind kan de was doen. Wil je er echt een mooie bowl van maken, probeer de groente dan mooi te snijden en neer te leggen. Dé ontdekking aan de poké bowl vind ik de zeewiersalade die je zelf kunt maken, maar die ook gewoon bij Albert Heijn te koop is. Echt lekker!

Poké Bowl met gemarineerde tonijn; het recept

Het allerbelangrijkste is dat je zorgt voor kakelverse vis, want je eet het namelijk rauw. Ik heb een lekker stukje tonijn gehaald op de markt en het dezelfde dag gegeten. De vis heb ik gemarineerd in een combinatie van sojasaus en de zoete dikke ketjap van Conimex, die ik erg lekker vind. Ik ben gek op plakkerige sushirijst, maar vind je dat niks dan kun je ook een andere soort rijst nemen. 

 

Poké Bowl met gemarineerde tonijn


Gang Hoofdgerecht, Maaltijdsalade
Keuken Hawaiiaans
Totale tijd 30 minuten
Porties 2 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 200 gram verse tonijn
  • scheut sojasaus
  • scheut zoete dikke ketjap
  • scheutje sesamolie
  • 200 gram sushi rijst
  • 5 el rijstazijn
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zout
  • 125 gram zeewiersalade
  • 1 avocado
  • 1 mango
  • 1 komkommer
  • 1 bakje sojaboontjes
  • 1 bosje radijs
  • 1,5 el (zwarte) sesamzaadjes
  • klein beetje Shi­chi­mi to­ga­ra­shi

Werkwijze

  1. Bereid de shushi rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak de dressing voor de rijst van de rijstazijn, suiker en zout en maak de rijst daarmee af. Snijd de tonijn in blokjes en leg het in een marinade van sojasaus, dikke zoete ketjap, sesamolie en wat sesamzaadjes. Zet dit in de koelkast tot gebruik. 

  2. Snijd intussen de avocado in mooie plakken, de mango in blokjes, de radijsjes in plakjes en de komkommer in de lengte in lange slierten. Dit gaat heel makkelijk met bijvoorbeeld een kaasschaaf. 

  3. Schep de rijst in twee mooie kommen en besprenkel ze met wat shichimi togarashi en sesamzaadjes. Drapeer hier omheen de groentes en fruit per soort bij elkaar en bewaar één hoekje voor de vis. 

  4. Haal de vis uit de marinade en leg het in de bowl. Strooi er eventueel nog wat sesamzaadjes en shichimi togarashi (niet teveel, is pittig!) over. Serveer meteen. 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl

Mobiele versie afsluiten