Site pictogram Out mijn keuken

Recept | Speklapstoof met Oosterse smaken

Speklapstoof met Oosterse smaken

Speklapstoof met Oosterse smaken

Speklapstoof met Oosterse smaken

Onlangs schreef ik een recensie voor kookboekennieuws.nl over het ontzettend leuke kookboek 'De Keukengeheimen van Sientje en Arlette'. Een boek vol met lekkers! Mijn oog viel meteen op de Oosterse Stoof op pagina 41 en dat recept heb ik dan ook meteen uitgetest.  Een stoofpot met speklappen heb ik namelijk nog niet eerder gegeten. Ook de keuze van specerijen sprak me erg aan: kaneel, steranijs, gember! Dat kan alleen maar lekker zijn. En dat was het ook echt hoor! Ik het het gerecht omgedoopt tot 'speklapstoof' en mocht het van de uitgever met jullie delen. 

Speklapstoof

Ik heb bij dit gerecht rijst en grof gesneden snijbonen gemaakt en dat was een uitstekende combinatie. Je kunt er ook pasta of aardappelen bij geven en bijvoorbeeld sperziebonen. Het zal in al die gevallen wel goed zitten met de smaak. 

Speklapstoof met Oosterse smaken
5 van 1 stem
Print

Speklapstoof met Oosterse smaken


Gang Hoofdgerecht
Voorbereiding 15 minuten
Kooktijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 1 kilo speklappen
  • 3 el olijfolie
  • 4 teentjes knoflook fijn gesneden
  • 2 el verse gember
  • 1 rode peper fijn gesneden
  • 4 stokjes kaneel
  • 6 stuks steranijs
  • 250 ml rijstwijn of sherry
  • 60 ml donkere sojasaus
  • 6 el gembersiroop
  • 0,5 citroen (alleen het sap)
  • 1 beetje water
  • 1 el maïzena
  • 3 bosuien in ringen
  • 3 el koriander gehakt
  • gedroogde uitjes
  • peper en zout

Werkwijze

  1. Snijd de speklappen in flinke blokken en bak ze in wat olie mooi goudbruin. Haal het vlees uit de pan met een schuimspaan en zet even apart. Giet een groot deel van het vet uit de pan en bak in het achtergebleven vet de knoflook, de gember, de rode peper, de kaneelstokjes en de steranijs een minuut of vijf. 

  2. Blus dan af met de rijstwijn, sojasaus, gembersiroop en het citroensap. Voeg dan het vlees weer toe. Breng het aan de kook en laat zo'n anderhalf uur rustig pruttelen. Gaat het vlees te droog staan, voeg dan een scheutje water toe. 

  3. Meng de maïzena met een scheutje water en roer dit tot een klontvrij papje. Giet dit bij de stoofpot en roer goed door tot de saus wat dikker wordt. Proef en breng op smaak met zout en peper. 

  4. Schep het vlees op borden en bestrooi met wat koriander en gedroogde uitjes. 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
Dit recept komt uit 'De Keukengeheimen van Sientje en Arlette'
en is met toestemming van de uitgever geplaatst.
©outmijnkeuken.nl

Mobiele versie afsluiten