Site pictogram Out mijn keuken

Traditionele pasta Carbonara

Pasta carbonara is een echte Italiaanse klassieker: pasta carbonade.

Pasta carbonara is een echte Italiaanse klassieker.

Hoewel de meeste uitheemse carbonara een echte speciale verwennerij voor de tong vinden, is de pasta voor de inheemse Italianen een snelle makkelijke pasta. Dit betekent niet dat zij de pasta minder lekker vinden. Nee zeker niet, Italianen zijn de echte professionals als het gaat om het bereiden van pasta’s. Bij carbonara is dit niet anders.

In Nederland kennen wij ook veel varianten op pasta carbonara. Een van de bekende in de supermarkt is de witte romige carbonara. Kan lekker zijn, maar ik raad je niet aan om deze pasta aan een Italiaan te geven. Carbonara is een pasta waar traditioneel helemaal geen room in wordt verwerkt en volgens Italianen is het dan ook een schande om dit wel te doen.

Zelf heb ik van een Italiaan geleerd hoe je pasta carbonara bereidt op echte traditioneel Italiaanse wijze. Dit is ook de beste variant die er is. Pasta carbonara is echt een traktatie voor jouw smaakpapillen. En dat is niet alles, wist je dat deze pasta echt super makkelijk is te bereiden? Je hebt ook helemaal geen gekke of speciale ingrediënten nodig. Alles is gewoon lekker te vinden bij de slager en de supermarkt.

Wil jij ook de echt traditioneel Italiaanse keuken in jouw keuken halen? Lees dan snel verder!

Pasta Carbonara

Het recept voor echte pasta Carbonara op traditioneel Italiaanse wijze.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Keyword Italiaans, kaas, Pasta
Kooktijd 15 minuten
Porties 4
Auteur Nalin

Ingrediënten

  • 500 gram Spaghetti
  • 4 eieren
  • 200 gram Parmezaanse kaas
  • 250 gram Pancetta, spek of guanciale
  • 4 el Olijfolie
  • Peper en zout

Werkwijze

  1. Zet als allereerste een pan water op. Italianen koken pasta altijd in zoutwater. Mij is ooit verteld dat het water moeten smaken als zeewater.

    Wanneer het water kookt voeg je per liter water 10 gram zout toe.

    Voeg dan de spaghetti toe. Het is belangrijk dat je de spaghetti niet breekt! Maar in zijn geheel laat koken. Het is in de Italiaanse cultuur namelijk een belediging om pasta door te breken.

    Afhankelijk van de tijd die op de verpakking staat laat je de spaghetti koken.

  2. Terwijl het water kookt kun je verder gaan met de 'saus' voorbereidingen.

    Rasp ongeveer 200 gram Parmezaanse kaas. De Parmezaanse kaas wordt gebruikt in de pastasaus zelf en kan als garnering gebruikt.

  3. Splits van alle 4 de eieren het eigeel van het eiwit. Schenk het eigeel (de eidooiers) apart in een kom. Het eiwit heb je niet nodig. Voeg 150 gram Parmezaanse kaas, een snufje peper en een snufje zout zout toe aan het eigeel. Mix dit goed door elkaar.

    Leuk feitje in Rome wordt er traditioneel ook Pecorino kaas gebruikt voor het maken van Carbonara. Pecorino is een harde zoutige kaas.

  4. In Italië wordt traditioneel carbonara bereidt met Guanciale, dit het varkenswang. Carbonara kan ook bereid worden met pancetta of spekjes.

    Wanneer je Guanciale gebruikt snij je deze in kleine stukjes en bereid het vlees net zoals spekstukjes.

    Wanneer je pancetta of spekjes gebruikt snij je deze (wanneer dit nog niet in de winkel is gedaan) in kleine stukjes. Pancetta en spek vallen allebei onder 'buikspek'. Het verschil is dat pancetta gekruid is met verschillende kruiden. Hierbij is te denken aan peper, nootmuskaat, zout, kaneel en kruidnagel.

    Bak de stukjes spek / pancetta / guanciale kort bruin in een pan met olijfolie.

    Laat de spekjes vervolgens in de pan samen met het vet/olie liggen. Je kunt je pan van het vuur afzetten.

  5. Wanneer de spaghetti gekookt is schenk je deze in een vergiet en laat je de pasta uitdruppelen.

    Voeg de pasta vervolgens toe in de pan met spekjes. Roer de spaghetti, spekjes en de olie die nog in de pan met spekjes zat goed door elkaar.

  6. Laat de spaghetti en spekjes even afkoelen. Wanneer de pasta te warm is, kan de eigeelmix gaan stollen. En dan is de pasta mislukt.

    Schenk de eimix over de spaghetti en roer de mix en spaghetti goed door elkaar. Wanneer alles goed gemengd is schenk je de pasta over in een schaal, kom of bord. Dit zodat de pasta niet meer in de warme pan ligt en het eigeel nog even goed kan stollen.

  7. Garneer de Carbonara af met Parmezaanse kaas. Het gerecht is klaar, lekker Italiaans genieten!

Mobiele versie afsluiten