Couscoussalade
Couscous is een graanproduct dat in Noord-Afrikaanse landen veel gegeten wordt. Het wordt gemaakt van durumtarwe, net als pasta en noodles. Het bereiden van couscous is erg eenvoudig. Je gooit er kokend water bij, laat het wellen en na 5 minuten kun je het al eten. Ik vind het, gecombineerd met de juiste ingrediënten, heerlijk. Deze couscoussalade bewijst dat je het ook heel goed koud kunt eten.
Couscoussalade: ingrediënten voor 4 personen
- 40 gram boter
- 1 eetlepel honing
- 1 winterwortel of 3 à 4 bospenen
- zout, peper
- 300 gram couscous
- 300 ml kokend water (of kijk op de verpakking voor de juiste verhouding)
- 4 kipdijfilets (of kipfilets, maar die zijn beduidend minder lekker)
- 1 stengel bleekselderij
- 1 komkommer
- 1 el komijnzaad
- 80 gram pistachenoten
- 60 gram amandelschaafsel
- zestes van 1 citroen + het sap van 1 citroen
- zestes van 1 sinaasappel
- handje korianderblaadjes
- handje muntblaadjes
Voor de dressing:
- 300 gram Turkse yoghurt
- lepel honing
- fijngesneden muntblaadjes
Couscoussalade: werkwijze
Het is het handigst als je alles zoveel mogelijk van tevoren klaarzet en klaarmaakt en vlak voor het serveren alles samenvoegt. Je voorkomt dan dat de salade zompig wordt.
Kook het water voor de couscous en doe de couscous erbij als het kookt. Haal de pan van het vuur en roer het nog even door. Laat het dan wellen tot alle vocht is opgenomen. Dit duurt vaak maar vijf minuutjes. Roer het dan met een vork nog een keer goed los en je hebt mooie droge korreltjes. Roer dan alle ingrediënten één voor één door de couscous, de gebakken wortel inclusief het bakvet. Als je ervan houdt kun je bijvoorbeeld ook nog krenten of rozijnen toevoegen, maar granaatappelpitjes zijn hier ook heel lekker bij.
Voor de dressing roer je de honing en muntblaadjes door de yoghurt. Lijkt je dat te zoet, laat de honing dan weg. Verdeel de salade over de borden en lepel er een klodder yoghurtdressing over. Makkelijk, licht en gezond!