Zoveel Italianen, zoveel soorten Ragù Bolognese. Bolognese is een traditionele Italiaanse pastasaus, afkomstig uit Bologna. Het is een zeer goed gevulde saus, in tegenstelling tot veel andere pastasauzen, op basis van vlees. Bolognesesaus wordt traditioneel gegeten met verse tagliatelle, maar is bij alle soorten pasta lekker. Het originele recept is door de Accademia Italiana della Cucina in 1982 bij de Kamer van Koophandel van Bologna gedeponeerd. Serious business dus.
Tot mijn grote schaamte moet ik toegeven dat ik tot een jaar of 4/5 geleden pasta niet bijster serieus nam. Pasta was lekker voor een snelle hap op een doordeweekse dag, makkelijk op te warmen op sportavonden waarop iedereen apart eet en daar hoefde je niet al te veel tijd, aandacht en liefde in te stoppen. Ik gebruikte zelfs een
Ik zet hieronder beide recepten en hoop dat je de kruidenmix voortaan in de supermarkt laat staan en zelf aan de slag gaat.
Bolognesesaus 1 (mijn eigen beproefde succesnummer)
Genoeg voor 6 personen:
• 1 kilo rundergehakt
• 250 gram (ontbijt)spek of bacon, in stukjes
• olijfolie
• 1 ui, gesnipperd
• 1 grote of 2 kleine wortels
• 2 of 3 stengels bleekselderij
• 2 blikken tomatenstukjes
• 2/3 eetlepels tomatenpuree
• 250/300 ml runderbouillon (of een andere vleesbouillon)
• geraspte Parmezaanse kaas (of andere geraspte kaas die je lekker vindt)
• pasta naar keuze voor 6 personen
Doe een klein beetje olijfolie in een flinke braadpan en bak hierin de spek totdat het gaat kleuren. Doe dan de gesnipperde ui erbij en laat even pruttelen tot de ui glazig is. Snij de wortel in blokjes en de bleekselderij in stukjes. Doe deze groenten erbij in de pan. Laat omscheppend meebakken totdat de wortel wat zachter wordt. Doe dan de gehakt erin en bak die rul. Als de gehakt bruin is gaan de blikken tomatenstukjes, de tomatenpuree en de bouillon erbij. Dit moet een tijd inkoken en pruttelen.
Kook de pasta en voeg pasta en saus samen. Bestrooi met de Parmezaan.
tip: als je restjes groente hebt kun je die heel makkelijk ‘verstoppen’ in deze saus. Ook een restje slagroom of crème fraîche kun je er prima doorheen roeren.
Bolognesesaus 2
Genoeg voor 6 personen:
• olijfolie, voor het bakken
• 40 gram boter
• 2 middelgrote wortels, fijngesneden
• 3 uien, gesnipperd
• 250 gram bacon of gerookt ontbijtspek, fijngesneden
• 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
• bruine basterdsuiker, 1 eetlepel
• 4 tenen knoflook, fijngesneden
• 3 el tomatenpuree
• 1 kilo rundergehakt
• 500 ml rode wijn
• 1 citroen
• 3 laurierblaadjes
• een flinke scheut worcestersaus
• 2 blikken (à 400 gram) gepelde tomaten
• 500 ml runderbouillon
• zout naar smaak
• geraspte parmezaan
• pasta voor 6 personen
Doe weer een scheutje olie in de pan en rul het gehakt op hoog vuur. Als het gehakt bruin is schep je het uit de pan bij de soffritto. Zet het vuur nu goed hoog en blus de pan af met de rode wijn
Ook hier is de saus klaar als hij mooi donkerrood en glanzend is. Proef en voeg eventueel nog wat zout en citroensap toe.
Kook de pasta en voeg pasta en saus samen. Bestrooi met de Parmezaan.
And the winner is ….. Bolognesesaus 2! De jury was unaniem. Ik vrees dus dat ik op pastadag voortaan de hele middag in de keuken doorbreng. Ik kan me voorstellen dat je daar geen trek in hebt, dus als je de eerste saus nou eerst eens probeert ….