Voor mensen met kennis van de Italiaanse taal: mijn excuses voor mijn taalgebruik. ‘Putta‘ betekent namelijk met een net woord prostituee. Over de oorsprong van deze pastasaus gaan verschillende verhalen en zoals het de Italianen betaamt, heeft iedere streek zijn eigen versie. Zowel van het verhaal als van de saus. Er wordt bijvoorbeeld verteld dat prostituees deze pasta veelal voor zichzelf bereidden, omdat het snel klaar was en ze daarna maximaal tijd zouden hebben voor hun klanten. Er gaan ook verhalen dat de mannen in de wachtruimte deze pasta kregen voorgeschoteld of dat het zou wijzen op de kleuren van de saus, rood en zwart, en de smaak, pittig.
Pittig is hij zeker en dus niet zo geschikt als er kinderen mee-eten. Wat heb je nodig voor 2/3 personen:
- olijfolie
- 1 grote gesnipperde ui
- 25 gram ansjovisfilets
- 3 tenen knoflook, fijngesneden
- 125 ml rode wijn
- gepelde tomaten uit blik (400 gram)
- 150 gram zwarte olijven, ontpit en uitgelekt
- 60 gram kappertjes, gewassen en uitgelekt
- fijngehakte bladpeterselieblaadjes, naar smaak
- het sap en de geraspte schil van een halve citroen
- zout en suiker naar wens
- 2 rode chilipepers, zonder zaadjes en fijngesneden
- 300 gram spaghetti of tagliatelle
Doe nu de helft van de chilipepers erbij en laat even meesudderen zodat alle smaken zich goed met elkaar kunnen vermengen. Sommige mensen vinden het lekker om een eetlepel olijfolie door de pasta te roeren als hij klaar is. Ik doe dat eigenlijk nooit. Voeg de pasta bij de saus, meng het goed en houd het warm.