Aan het einde van de 19de eeuw reisden veel Europese emigranten via Hamburg naar Amerika. In Hamburg maakten velen van hen kennis met de plaatselijke frikadel, een mengsel van gehakt, brood en uien. Zij namen het mee overzee en op die manier is het overgewaaid naar Amerikaanse havensteden, waar het populair werd onder de naam Hamburger steak. Het werd zo populair omdat het snel en goedkoop te maken was en je het staand of lopend kon eten zonder dat je bestek of een bord nodig had. Na de Tweede Wereldoorlog ontstonden de grote fastfood ketens en zij gingen met de hamburger aan de haal.
Een hamburger is natuurlijk heel makkelijk en vrij goedkoop te halen, maar zelf maken is echt veel lekkerder. Bovendien kun je dan het vlees zo kruiden als jij het lekker vindt en je kunt precies op het broodje doen wat jij lekker vindt. Zo vind ik de combinatie van een hamburger en guacamole heel erg lekker als extra laag.
Dit heb je nodig voor 4 lekkere sappige burgers:
- 500 gram rundergehakt (let op dat je geen mager rundergehakt neemt, want dan is de kans groot dat je een droge burger krijgt, half om half is vaak weer een beetje te vet)
- kruidenmix voor hamburgers
- 4 hamburgerbroodjes
- guacamole (prakje van 2 eetrijpe avocado’s, beetje mayonaise, beetje citroensap, zout en koriander … proeven en aanpassen aan je smaak)
- blaadjes sla
- ketchup
- schijfjes augurk
| | |
Besmeer de broodjes nu met guacamole (de snijkanten van zowel de onderkant als de bovenkant). Beleg de onderkant met blaadjes sla en leg daar de gebakken hamburger op. Dan een beetje ketchup, wat schijfjes augurk en dan de bovenkant van het broodje.