Site pictogram Out mijn keuken

Gebakken rijst met chorizo, kalfsworstjes en doperwten – recept

hoofdgerechten rijst Recept gebakken rijst

Gebakken rijst met chorizo en kalfsworst

Een lekker snel en makkelijk gerecht met rijst dat zich goed leent voor later opwarmen. Ideaal voor sportavonden dus!

Chorizo is een Spaanse worstsoort, waarvan een belangrijk ingrediënt rode paprikapoeder is, wat de worst zijn kenmerkende rode kleur geeft. Andere ingrediënten die vaak in het worstje verwerkt worden zijn (grof) gehakt varkensvlees, knoflook, oregano, suiker, zout en andere kruiden. Chorizo wordt zowel gedroogd als vers verkocht en er zijn vele soorten. In plakjes gesneden zijn ze heerlijk door allerlei rijstgerechten of door pastasaus.

In dit gerecht krijgt de rijst een warme goud/rode kleur door de kleurstof die uit de chorizo komt.

Voor vier personen heb je nodig:

20160412_201459Dé tip om goede gebakken rijst te maken, is van tevoren de rijst te koken en deze helemaal af te laten koelen. Dus kook de rijst een paar uur voordat je het wilt gebruiken (of ‘s ochtends al) volgens de aanwijzingen op de verpakking, doe het in een kom of pan en laat het helemaal afkoelen. Roer voor gebruik de korrels even los met een vork. Snijd dan de chorizo in plakjes, ontdoe de knoflook van zijn jasje en snijd hem fijn. Snijd de rode peper in de lengte door en haal de zaadlijsten met de zaadjes eruit. Snijd het pepertje fijn. Was en droog de rozemarijn, ris de naaldjes van de takjes en snijd ze in grove stukken. Snijd ook de kalfsworstjes in stukken.

Verhit dan de olie in de pan en bak daarin de chorizo met de knoflook, de peper, de helft van de rozemarijn en de stukjes worst goudbruin. Voeg dan de koude rijst toe en bak op hoog vuur de rijst een tijdje mee. Voeg dan de doperwten toe en warm het geheel nog even goed door. Bestrooi met de rest van de rozemarijn. Je kunt er eventueel nog wat olijfolie overheen druppelen voor wat extra smaak.

 

 

Mobiele versie afsluiten