Pilav met garnalen
Pilav is eigenlijk de risotto van het Midden-Oosten. De rijst wordt niet gaar gekookt in water, maar gestoomd in een bouillon waaraan allerlei kruiden, groenten, peulvruchten en vlees zijn toegevoegd. Deze pilav is een vrij snel gerecht, dus ik heb de rijst even voorgegaard zodat het niet zo lang hoeft te stomen.
Pilav met garnalen: het recept
- 300 gram basmatirijst
- 1 theelepeltje kurkuma (geelwortelpoeder, staat bij de kruiden in de supermarkt)
- 60 ml olijfolie
- 1 gesnipperd uitje
- 1 kaneelstokje
- 5 kruidnagels
- 6 kardemompeulen, gekneusd (bij de kruiden in de supermarkt)
- 10 gedroogde kerrieblaadjes (toko of Turkse/Marokkaanse supermarkt)
- 1 stengel citroengras (sereh) buitenste bladeren verwijderen en heel fijn snijden
- 4 tenen knoflook, ook fijngehakt
- 5 cm verse gemberwortel
- 600 gram gepelde rauwe garnalen
- 125 ml water
- 30 gram boter
- 1 el fijngesneden korianderblad
- 1 el fijngehakte dillenaaldjes
Pilav met garnalen: bereidingswijze
Doe de rijst in voldoende koud water met zout en een halve theelepel kurkuma in een pan en breng aan de kook. Kook het vijf minuten voor, giet het af en zet opzij tot je het nodig hebt. Je rijst heeft nu een hele mooie gele kleur gekregen.
Pak dan de rijst er weer bij en voeg het bij het mengsel in de pan. Roer het goed door, zodat het goed de kleur en smaak van de specerijen opneemt. Voeg dan eventueel nog wat zout en 125 ml water toe. Doe de deksel op de pan en haal de pan van het vuur. Laat het vijf minuten staan zodat het water goed opgenomen kan worden. Let op, haal de deksel tussendoor niet van de pan, want dan ontsnapt de stoom die nodig is om de rijst te garen.