Ik ben een grote fan van de Australische tv kok Donna Hay. Haar recepten zijn basic, betrouwbaar en lukken eigenlijk altijd. Bovendien zien je eigen creaties er vaak (bijna) net zo mooi uit als de plaatjes bij haar recepten. Als je ook een fan bent en overweegt om een kookboek van haar aan te schaffen dan kan ik Nieuwe Klassiekers van harte aanbevelen. Het is niet goedkoop, maar dan heb je ook wat. Echt een standaardwerk. Het boek is er één van formaatje telefoonboek en het heeft een grote variëteit aan recepten. Het heeft de voor Donna Hay zo kenmerkende stijl, veel wit en licht blauw. Prachtige foto’s ook! Een sieraad in je boekenkast én een sieraad op je aanrecht waar je veel plezier van gaat hebben. Mocht je twijfelen, haal hem dan eens uit de bibliotheek en probeer wat dingen uit.
Het fijne van dit boek is dat de receptuur zeer gevarieerd is. Er is aandacht voor technieken (bijvoorbeeld: hoe maak je een perfecte schuimomelet en hoe maak je zelf ricotta) tot het ultieme comfort food, pasteien en hartige taarten. Verder recepten voor heerlijke salades, pasta’s en allerlei zoetigheden. Haar pavlova recept heb ik een poos geleden uitgeprobeerd en die was heavenly! Ook de tomaten-ricottaschelpen uit de oven waren een hit.
Wat heb je nodig voor vier personen:
- 1 eetlepel olijfolie
- een bakje grote champignons (ik heb kastanje champignons gebruikt), in plakken gesneden
- 2 tenen knoflook, in plakjes gesneden
- zeezout en grofgemalen zwarte peper
- 3 eieren, losgeroerd
- 125 ml melk
- 80 gram ricotta
- takjes tijm
- 300 gram patentbloem
- 180 gram ongezouten boter, gekoeld en in blokjes
- 0,5 theelepel tafelzout
- 1 eidooier
- 2-3 theelepels ijskoud water
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit de olie op hoog vuur in een aantiaanbakpan. Voeg de champignons, knoflook en zout en peper toe en bak in 4-5 minuten bruin aan. Zet apart. Rol het deeg tussen twee vellen bakpapier uit tot een dikte van 3 mm. Snijd 4 rondjes die passen in je deegvormpjes uit (of 1 grote voor 1 grote quichevorm). Klop de eieren en melk op in een kom. Verdeel champignons en ricotta over de vormpjes en schenk het eimengsel erover. Leg op iedere quiche 2 takjes tijm en bak in 25-30 minuten goudbruin. Maak er een frisse groene salade bij.
| |
Het is een hele mooie quiche geworden, die ook koud erg lekker is.
Nieuwe Klassiekers van Donna Hay een do of een don’t? Wat mij betreft een absolute do!