Donna Hay – Nieuwe klassiekers – review + recept

Ik ben een grote fan van de Australische tv kok Donna Hay. Haar recepten zijn basic, betrouwbaar en lukken eigenlijk altijd. Bovendien zien je eigen creaties er vaak (bijna) net zo mooi uit als de plaatjes bij haar recepten. Als je ook een fan bent en overweegt om een kookboek van haar aan te schaffen dan kan ik Nieuwe Klassiekers van harte aanbevelen. Het is niet goedkoop, maar dan heb je ook wat. Echt een standaardwerk. Het boek is er één van formaatje telefoonboek en het heeft een grote variëteit aan recepten. Het heeft de voor Donna Hay zo kenmerkende stijl, veel wit en licht blauw. Prachtige foto’s ook! Een sieraad in je boekenkast én een sieraad op je aanrecht waar je veel plezier van gaat hebben. Mocht je twijfelen, haal hem dan eens uit de bibliotheek en probeer wat dingen uit.

20160414_221349Het boek bevat een verzameling recepten die eerder in Donna Hay Magazine zijn gepubliceerd en ze zijn voor de Nederlandse editie vertaald door Esther van Buren. Het boek kwam in 2014 in Nederland op de markt maar is nog steeds goed verkrijgbaar. Het magazine is in Nederland bijna nergens te koop en als je het al kunt vinden is het niet vertaald. Voor mij gelukkig niet zo’n probleem, maar voor veel mensen zal dat een reden zijn om het magazine niet te kopen. En dat is heel jammer, want er staan fantastische dingen in. Gelukkig wordt uit de receptuur die in het magazine verschijnt af en toe een boek samengesteld en daar is Nieuwe Klassiekers er één van.

Het fijne van dit boek is dat de receptuur zeer gevarieerd is. Er is aandacht voor technieken (bijvoorbeeld: hoe maak je een perfecte schuimomelet en hoe maak je zelf ricotta) tot het ultieme comfort food, pasteien en hartige taarten. Verder recepten voor heerlijke salades, pasta’s en allerlei zoetigheden. Haar pavlova recept heb ik een poos geleden uitgeprobeerd en die was heavenly! Ook de tomaten-ricottaschelpen uit de oven waren een hit. 20160417_115459Korter geleden maakte ik een quiche met champignons en ricotta uit het boek en dat recept wil ik graag met jullie delen! Het recept dat in het boek staat is gemaakt voor vier kleinere quichevormpjes, maar aangezien ik vijf eters had en maar vier van die bakjes, heb ik er één grote quiche van gemaakt.

Wat heb je nodig voor vier personen:

 • 1 eetlepel olijfolie
 • een bakje grote champignons (ik heb kastanje champignons gebruikt), in plakken gesneden
 • 2 tenen knoflook, in plakjes gesneden
 • zeezout en grofgemalen zwarte peper
 • 3 eieren, losgeroerd
 • 125 ml melk
 • 80 gram ricotta
 • takjes tijm
 • 300 gram patentbloem
 • 180 gram ongezouten boter, gekoeld en in blokjes
 • 0,5 theelepel tafelzout
 • 1 eidooier
 • 2-3 theelepels ijskoud water

2016-04-17-12-27-28Begin met het maken van het quichedeeg. Draai de bloem, boter en het zout in een foodprocessor met korte pulsen tot een fijnkruimig mengsel. Voeg terwijl de machine draait de eidooier en het water toe. Draai tot het deeg net een geheel vormt. Stort op een licht bebloemd werkvlak, vorm er voorzichtig een bal van en druk het deeg tot een ronde schijf. Verpak in plasticfolie en leg 1 uur in de koelkast. Heb je weinig tijd dan kun je ervoor kiezen om kant en klaar quichedeeg (of hartige taartdeeg) te gebruiken.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit de olie op hoog vuur in een aantiaanbakpan. Voeg de champignons, knoflook en zout en peper toe en bak in 4-5 minuten bruin aan. Zet apart. Rol het deeg tussen twee vellen bakpapier uit tot een dikte van 3 mm. Snijd 4 rondjes die passen in je deegvormpjes uit (of 1 grote voor 1 grote quichevorm).  Klop de eieren en melk op in een kom. Verdeel champignons en ricotta over de vormpjes en schenk het eimengsel erover. Leg op iedere quiche 2 takjes tijm en bak in 25-30 minuten goudbruin. Maak er een frisse groene salade bij.

20160417_120844 20160417_120920 20160417_121010
 20160417_120726  20160417_120632

Het is een hele mooie quiche geworden, die ook koud erg lekker is.

Nieuwe Klassiekers van Donna Hay een do of een don’t? Wat mij betreft een absolute do!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

3 comments

 1. Weer zo’n mooi recept en ja, quiche, pastei, cook it and I eat it 🙂 Donna Hay vind ik ook een fantastische kok. Buiten dat ze Australische is, zit er ook een flinke zweem Brits in. Maar de Australische keuken (als die er al is, veel fusion nl.) is duidelijk te herkennen. Deze quiche………daar zeg ik ‘ja’ tegen. Mijn to-cooklijstje wordt steeds langer 🙂 Ennuh……..komt het recept van de Pavlova ook een keer? :-)(in de zomer misschien, veel vers fruit……..:-)…….)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.