Site pictogram Out mijn keuken

Haagse Bluf – zoet, zoeter, zoetst

Haagse bluf

Haagse bluf

Haagse Bluf

Onlangs ging ik met een vriendin en onze kids vers fruit plukken in een pluktuin in Gieterveen. Ik hoopte op veel frambozen, maar dat is roofgoed zei de eigenaresse van de pluktuin en dus was er niet veel meer over. Wat er in overvloed hing waren rode bessen en kruisbessen. En dus heb ik daar flink wat van meegenomen. Maar wat ga je er dan vervolgens mee doen? De rode bessen zijn best zuur dus daar eet je niet zomaar een hele bak van leeg. Van de kruisbessen ga ik jam maken en van een deel van de rode bessen ga ik nog proberen en lekker ijs te fabriceren. Bleef er nog 1 bak over … tot ik een goede tip las op Facebook, Haagse Bluf! In Haagse Bluf zijn rauwe eiwitten verwerkt, dus pas een beetje op als je om wat voor reden dan ook geen rauwe eieren mag eten (bij zwangerschap bijvoorbeeld).

Haagse Bluf: recept voor 6 personen
Haagse Bluf: werkwijze

Ris de bessen van de stokjes en spoel ze goed schoon. Doe ze met aanhangend water en een scheutje water extra in een pan en breng aan de kook. Laat ze zachtjes pruttelen.


Het verwerken van de bessen

Het verwerken van de bessen



Eiwit kloppen

In ongeveer 10 minuten zijn de besjes helemaal zacht en dan kunnen ze van het vuur en in een vergiet boven een kom. Laat ze een tijdje uitlekken en druk het laatste vocht er met een pollepel uit. Zet het sap tot gebruik in de koelkast. Scheid de eieren (het eigeel gebruik je niet in dit recept) en doe het eiwit in een vetvrije beslagkom. Doe het bessensap en de suiker erbij en zet de mixer aan. Blijf continu kloppen totdat het mengsel goed stijf en lobbig is. Schep het dan over in glazen en zet de glazen tot gebruik in de koelkast. Doe dit niet al te lang van tevoren, anders gaat het sap uiteindelijk een beetje ‘lopen’.

Haagse Bluf is mierzoet. Als je daar niet zo heel erg van houdt, raad ik je aan om er lekker nog wat rode bessen doorheen te scheppen. Het zuur van de bessen doet het goed met de zoetigheid. Je kunt het ook combineren met een beschuit zoals ik hier heb gedaan met hangop. Doe er dan wat verse frambozen op.

Als je zelf nog leuke recepten met een verhaal, een goede herinnering of gewoon van ‘vroegah’ hebt, hoor ik het graag!



Mobiele versie afsluiten