Site pictogram Out mijn keuken

Madeleines

bakken - cake Franse schelpvormige cakejes

Madeleines

Onze zoon had laatst ergens madeleines geproefd en was bijna beledigd dat ik zoiets lekkers nog nooit voor hem had gemaakt. Toen we tijdens onze vakantie in Frankrijk boodschappen aan het doen waren in zo'n megasupermarkt zag ik siliconen madeleine bakvormen voor een prikkie hangen op de huishoudafdeling, dus .... Ze zijn in Nederland ook vrij makkelijk verkrijgbaar. Bol.com heeft bijvoorbeeld een vrij uitgebreide collectie in allerlei soorten, maten en prijsklassen: *klik*. Ook Albert Heijn en Blokker hebben ze af en toe liggen.

Madeleines zijn Franse schelpvormige cakejes. Ze zijn niet moeilijk te maken, maar om te voorkomen dat ze droog worden kun je je het beste strikt houden aan de receptuur en baktijd. Ik heb ze liever iets te nat dan iets te droog. Als ze niet helemaal naar je zin zijn op deze manier, kun je de baktijd de volgende keer makkelijk aanpassen. Per oven kan het namelijk weer heel erg verschillen. Om madeleines te maken heb je eigenlijk alleen maar makkelijk verkrijgbare ingrediënten nodig en natuurlijk een madeleine vorm. Die zal niet iedereen in de kast hebben liggen, een leuke voor je verlanglijstje!

Ik heb de madeleines in twee keer gebakken. Voor de eerste batch heb ik het basisrecept gebruikt en voor de tweede batch heb ik anderhalve theelepel rozenwater door het beslag gedaan. Dit geeft een heerlijk intense, beetje arabische smaak en geur aan de cakejes. Rozenwater heeft een hele intense smaak dus veel hoef je er niet door te doen voor een groot effect. Je beslag bevat wel iets meer vocht door de toevoeging van het rozenwater, dus ik heb de cakejes een half minuutje langer in de oven laten staan. Rozenwater is goed verkrijgbaar bij Turkse of Marokkaanse supermarkten, maar je kun het ook zelf maken. Op de site van Culy vond ik een recept dat je daarvoor kunt gebruiken: *klik*.

Voor het bestuiven van cake en gebak met poedersuiker of cacao, gebruik ik altijd een theetang. Je schept er wat poedersuiker in en je klopt het uit boven je cakejes. Erg handig!

Het recept vind je hieronder. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag!

Madeleines

Madeleines zijn Franse schelpvormige cakejes

Gang Cake, Patisserie
Keuken Frans
Voorbereiding 40 minuten
Kooktijd 10 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 25 stuks

Ingrediënten

  • 180 gram boter + iets extra voor het invetten van de vorm
  • 1 vanillestokje
  • 4 eieren
  • 150 gram suiker
  • 20 gram bruine basterdsuiker
  • 20 gram honing
  • 5 gram bakpoeder
  • 180 gram bloem
  • 1 mespuntje zout
  • beetje poedersuiker
  • 1 madeleine-vorm

Werkwijze

  1. Smelt de boter in een pannetje, schraap het merg uit het vanillestokje en voeg het toe aan de boter. Laat de boter lichtbruin kleuren zodat het een lekker nootig smaakje krijgt en laat het vervolgens wat afkoelen.

  2. Pak dan twee kommen. Meng in de ene kom de bloem met de bakpoeder en het zout en in de andere kom de eieren, suiker, basterdsuiker en honing.

  3. Spatel vervolgens het bloemmengsel zorgvuldig door het eierenmengsel totdat alles goed vermengd is. Roer dan de vanilleboter er grondig door en zet het beslag (dat als het goed is nu een mooie karamelachtige kleur heeft) 20 minuten in de koelkast.

  4. Verwarm de oven voor op 190 graden, vet de madeleinevorm in en bestuif hem met bloem. Klop daarna de overtollige bloem eraf.

  5. Schep nu met twee lepels het beslag in de vormpjes. Vul ze tot iets onder de rand, want ze rijzen nog iets.

  6. Zet de vorm in de oven en bak de cakejes 10 minuten. Bestuif ze daarna lichtjes met een beetje poedersuiker en laat ze afkoelen op een rooster.

Notities

Variatietip: doe anderhalve theelepel rozenwater door het beslag voor extra smaak en een Goddelijke geur!

Het beslag is voldoende voor ongeveer 25 stuks.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?



Mobiele versie afsluiten